Business Internaţional

Mediul de afaceri european este mai optimist

24.06.2003, 00:00 54



Reprezentantii companiilor din cele mai puternice trei economii din cele 12 state din zona euro, Germania, Franta sI Italia, vor avea mai putine motive de ingrijorare, dupa ce, in luna iunie, dobanzile au scazut, iar economia americana a dat semne de redresare.



Cresterea increderii in mediul de afaceri european sprijina asteptarile conform carora cele trei tari, care acopera doua treimi din economia UE, vor cunoaste, din nou, o crestere economica in cea de-a doua jumatate a acestui an. In timp ce Banca Nationala a Frantei considera ca in cel de-al doilea trimestru procesul de crestere economica va stagna, Germania sI Italia sunt in pragul recesiunii.



Reprezentantii companiilor BMW (Bayerische Motoren Werke AG), cel de-al doilea constructor mondial de automobile de lux, si L'Oreal SA, cel mai mare producator de cosmetice, au anuntat ca, in ultimul an, cresterea cu 21 de procente a euro fata de dolar se face simtita asupra vanzarilor din S.U.A.



Efectul Euro



Cresterea euro din acest an a condus la scaderea pretului pentru bunurile importate in Europa. Preturile de import in Germania s-au redus cu 0,5% in mai, iar economistii estimeaza o scadere de 2,8% in acest an.



Intr-un raport de saptamana trecuta al Institutului German pentru Cercetare din Mannheim se arata ca factorii care au contribuit decisiv, in luna iunie, la cresterea increderii investitorilor au fost atat reducerea ratelor, cresterea pietelor de capital, scaderea preturilor la combustibili, dar sI revigorarea economiei americane.



Contand pe S.U.A.



Conducerea Institutului National de Statistica al Frantei estimeaza ca economia franceza va cunoaste cel mai lent nivel de dezvoltare din ultimul deceniu. Economistii sustin ca somajul a crescut in Franta, in mai, pentru a sasea luna consecutiv. Pe de alta parte, economiile Germaniei sI Italiei au scazut sI ele in primul trimestru al acestui an..



Cresterea pietelor de capital indica faptul ca investitorii prevad pentru acest an o revigorare a profiturilor companiilor. Indicele german DAX, cel mai slab performer de anul trecut, a castigat 19% in ultimele trei luni. Tot in aceeasI perioada, indicele european Stoxx 50 a crescut cu 7%.



Vicepresedintele Bancii Centrale Europene Lucas Papademos a declarat zilele trecute ca procesul de crestere a pietelor este "un semnal pozitiv deoarece reflecta asteptarile optimiste ale investitorilor in legatura cu aspectele profitabile care vor decurge ulterior din desfasurarea activitatilor economice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO