Business Internaţional

Mărturii ale deţinuţilor de la Guantanamo, folosite pentru localizarea lui Osama ben Laden - presă

02.05.2011, 11:54 461

Serviciile americane de informaţii au reuşit să îl localizeze peOsama ben Laden după ce deţinuţi de la Guantanamo au dezvăluitnumele unui curier de încredere al acestuia, care i-a condus peagenţii americani la complexul unde se ascundea liderul al-Qaida,conform ediţiei online a New York Times, citată de Mediafax.

Complexul, a cărui valoare a fost evaluată la 1 milion dedolari, nu dispunea de conexiuni telefonice sau de Internet, iarlocatarii erau atât de preocupaţi de securitate, încât ardeaudeşeurile, în loc să le scoată în stradă pentru a fi colectate.

Deţinuţi aflaţi la baza militară americană de la Guantanamo audezvăluit anchetatorilor americani numele curierului, pe care l-auprezentat drept un protejat al lui Khalid Sheikh Mohammed,organizatorul atentatelor din 11 septembrie 2001.

După localizarea curierului, serviciile de informaţii americaneau strâns şi analizat informaţii timp de opt luni, operaţiuneaculminând duminică dimineaţă cu un atac asupra complexului şiuciderea celui mai căutat terorist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO