Mărturii ale deţinuţilor de la Guantanamo, folosite pentru localizarea lui Osama ben Laden - presă

Autor: Alexandra Fusoi 02.05.2011

Serviciile americane de informaţii au reuşit să îl localizeze pe Osama ben Laden după ce deţinuţi de la Guantanamo au dezvăluit numele unui curier de încredere al acestuia, care i-a condus pe agenţii americani la complexul unde se ascundea liderul al-Qaida, conform ediţiei online a New York Times, citată de Mediafax.

Complexul, a cărui valoare a fost evaluată la 1 milion de dolari, nu dispunea de conexiuni telefonice sau de Internet, iar locatarii erau atât de preocupaţi de securitate, încât ardeau deşeurile, în loc să le scoată în stradă pentru a fi colectate.

Deţinuţi aflaţi la baza militară americană de la Guantanamo au dezvăluit anchetatorilor americani numele curierului, pe care l-au prezentat drept un protejat al lui Khalid Sheikh Mohammed, organizatorul atentatelor din 11 septembrie 2001.

După localizarea curierului, serviciile de informaţii americane au strâns şi analizat informaţii timp de opt luni, operaţiunea culminând duminică dimineaţă cu un atac asupra complexului şi uciderea celui mai căutat terorist.