Business Internaţional

Martin Wolf, FT: Impactul austerităţii fiscale în zona euro

Martin Wolf, FT: Impactul austerităţii fiscale în zona euro

Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

29.04.2012, 18:40 608

Inspirat de blog-ul lui Paul Krugman, laureat al premiului nobel, de pe site-ul publicaţiei New York Times în care tratează austeritatea şi creşterea economică în zona euro, editorialistul Martin Wolf de la Financial Times încearcă să facă o analiză proprie a situaţiei utilizând cele mai recente date de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). Concluzia lui este că nu există nicio dovadă că prin constrângerile fiscale se poate stimula creşterea economică astfel încât să se amortizeze efectele directe ale scăderilor economice.

Pentru a putea face previziuni pentru 2012, Wolf a considerat două variabile: constrângerea fiscală ca modificarea procentuală a deficitului structural (sau ciclic-ajustat) guvernamental din 2008, anul crizei, şi creşterea economică ca modificare procentuală din PIB, din 2008 până în 2012. El porneşte de la premisa că modificarea reprezintă mai degrabă rezultatele politicii aplicate, decât efecte ciclicităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO