Business Internaţional

Marile companii japoneze îşi închid fabricile din China

Marile companii japoneze îşi închid fabricile din China

Autor: Radu Racu

17.09.2012, 10:35 3507

Importanţi producători japonezi şi-au închis luni temporar fabricile din China, în urma protestelor violente care au avut loc în weekend, din cauza unei dispute teritoriale, scrie Reuters.

Tensiunile legate de un arhipelag de insule disputat de Japonia şi China au declanşat în weekend atacuri violente asupra unor cunoscuţi productăroi niponi ca Toyota şi Honda, determinând expaţii japonezi să se refugieze la adăpost. Conflictul dintre cele două economii este cel mai puternic din ultimele decenii, notează Reuters.

China este principalul partener de comerţ al Japoniei, valoarea transferului de marfă dintre cele două ţări fiind de 340 de miliarde de dolari pe an.

Protestele din China au izbucnit în replică la decizia autorităţilor de la Tokyo de săptămâna trecută de a cumpăra un grup de insule de la proprietarii japonezi, într-o zonă maritimă disputată. Insulele numite Senkaku de japonezi şi Diaoyu de China, au fost supravegheate la mijlocul săptămânii trecute de şase nave de răzvboi chineze, care s-au retras la apariţia a două ambarcaţiuni nipone.

Protestele de pe continent au vizat misiuni diplomatice dar au ţintit şi magazine, restaurante şi reprezentanţe auto din cinci mari oraşe. Producătorul de electronice Panasonic a anunţat că una dintre fabrici a fost sabotată de muncitori chinezi şi va rămâne închisă inclusiv marţi, când China comemorează ocuparea unor teritorii chineze de către Japonia, în 1931.

Mai multe şcoli japoneze din Beijing şi Shanghai şi-au suspendat cursurile săptămâna aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO