Business Internaţional

Marile companii americane avertizează că Obama şi Congresul „se joacă cu dinamita“ amânând rezolvarea „vârfului fiscal“

Marile companii americane avertizează că Obama şi Congresul „se joacă cu dinamita“ amânând rezolvarea „vârfului fiscal“

Barack Obama avertizează că SUA ar putea fi afectate de un şoc puternic dacă congresmenii se „încăpăţânează prea tare“ şi nu ajung la un acord privind reducerea datoriei. AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

16.11.2012, 00:03 516

Marile companii americane aver­tizează că Barack Obama şi Congresul se "joacă cu focul" în ceea ce priveşte luarea unei decizii asupra reducerii datoriei, fiindcă SUA sunt din ce în ce mai aproape de "vârful fiscal", un pachet de reduceri automate de cheltuieli şi majorări de taxe, care ar putea împinge economia americană în recesiune, scrie Thomson Reuters.

Executivii marilor companii din SUA, precum Honeywell International, Xerox, United Parcel Service şi Goldman Sachs, solicită Casei Albe şi congresmanilor să oprească la timp declanşarea "vârfului fiscal", care va aduce începând cu anul viitor reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe în valoare de 600 miliarde dolari. Acest lucru se va întâmpla dacă democraţii şi republicanii nu ajung la un acord în privinţa reducerii deficitului bugetar.

"Dacă la ultima discuţie privind reducerea datoriei congresmanii se jucau cu focul, acum aceştia se joacă cu substanţe explozive. Dacă vor permite declanşarea vârfului fiscal, atunci cred că economia americană va intra într-o recesiune mult mai adâncă decât estimează analiştii. Unii cred că va fi doar un foc, dar eu consider că se va transforma într-o conflagraţie", a spus David Cote, director executiv la Honeywell. Honeywell este unul dintre cele mai mari conglomerate din SUA care activează în industria aerospaţială şi a apărării.

Lloyd Blankfein, CEO al Goldman Sachs, a îndemnat mediul de afaceri şi administraţia Obama să ajungă la un compromis pentru a nu afecta revenirea fragilă a economiei, potrivit unei opinii a acestuia publicată în Wall Street Journal.

În cazul în care guvernul nu va opri intrarea în vigoare a reducerilor de cheltuieli bugetare şi a majorărilor de taxe, economia SUA va înregistra anul viitor o scădere de 0,3%, potrivit estimărilor biroului pentru buget al Congresului american (CBO).

Această prognoză este cu mult sub creşterea economică de 2% estimată de analişti. În plus, dacă Washingtonul nu reuşeşte să soluţioneze această problemă până la sfârşitul anului, marile companii ar putea să nu mai investească în SUA.

"Nu vom mai investi în SUA, ci oriunde altundeva unde avem o certitudine mai mare asupra câşti­gurilor", a afirmat Duncan Niederauer, directorul executiv al NYSE Euronext, operatorul Bursei de Valori de la New York.

Cu toate acestea, reprezentanţii marilor companii americane au fost mulţumiţi de discuţia avută cu preşedintele Barack Obama în cadrul unei întâlniri a celor două părţi la Casa Albă. Însă, pentru a se putea baza pe sprijinul mediului de afaceri, Obama trebuie să îmbunătăţească întâi relaţiile cu acesta, notează The New York Times.

"Preşedintele a menţionat faptul că nu a fost mereu în cele mai bune relaţii cu mediul de afaceri, însă acum vrea să schimbe lucrurile", a afirmat Cote.

Întâlnirea preşedintelui american cu mediul de afaceri a avut loc după prima conferinţă susţinută de Obama de la câştigarea celui de-al doilea mandat prezidenţial.

În cadrul conferinţei, Obama şi-a susţinut în continuare propunerea pentru majorarea impozitelor pentru cei mai bogaţi cetăţeni americani şi a atras atenţia că SUA ar putea fi afectată de un şoc puternic dacă membrii Congresului "se încăpă­ţânează prea tare", scrie Financial Times.

El a declarat că este dispus să ajungă la un compromis cu republicanii din Congres în privinţa majorării veniturilor bugetare, dar a spus că aceştia trebuie să accepte faptul că limita superioară de impozitare de 35% impusă de administraţia Bush va trebui să crească.

De asemenea, Obama a afirmat că declanşarea vârfului fiscal nu ar mai reprezenta o ameninţare dacă congresmanii ar aproba o lege prin care s-ar prelungi facilităţile fiscale pentru persoanele care câştigă mai puţin de 250.000 de dolari pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO