Business Internaţional

Marile centre financiare Londra si New York, in bataia rafalelor crizei americane

01.10.2008, 19:26 101

La sase luni dupa preluarea societatii de brokeraj Bear Stearns de catre banca americana de investitii JP Morgan Chase&Co si cateva saptamani dupa falimentul Lehman Brothers, ambele orase sangereaza, scrie Bloomberg. Cu toate ca vor trece luni pentru a determina care a primit lovitura cea mai grea, New York a pierdut pana acum mai multe locuri de munca in domeniul serviciilor financiare, iar piata londoneza de imobiliare de lux a suferit primul declin.

"In Londra si in New York se vor resimti lovituri mult mai puternice decat in alte centre financiare", a declarat Mark Yeandle, risk consultant la compania Z/Yen Group din Londra si unul din autorii studiului Global Financial Centres Index, care claseaza competitivitatea centrelor financiare ale lumii. "Pana acum o luna, New Yorkul parea sa-si revina mult mai repede decat Londra, dar trebuie sa asteptam si sa vedem ce fel de colaps va genera dezastrul din ultima vreme", a declarat analistul.
Valoarea de piata a societatilor financiare tranzactionate public la Londra a scazut la 99,4 mld. lire sterline (125, 38 mld. euro) in ultimele 12 luni, inregistrand o scadere de aproximativ 25%. Companiile financiare din New York au pierdut 477 mld. dolari (335,5 mld. euro) din capitalizarea pietei, adica un procent de 37%.
"Nu vom avea petreceri marete la Craciunul de anul acesta", a spus Sinead Mallozzi, director executiv la restaurantul Sketch, unul dintre cele mai scumpe restaurante din West End, districtul comercial si de divertisment al Londrei.
In New York, Vincent Alessi, managerul grupului de restaurante Bobby Van's Steakhouse de pe Broad Street, afirma acelasi lucru: "Se resimte o anumita tensiune. Insa afacerea mea cu bauturi merge excelent".
Previziunile pentru anul viitor arata ca industria londoneza de servicii financiare va suferi pierderi de 42.000 de locuri de munca, aproximativ 10% din numarul total de angajari din acest sector, conform City of London Corporation, autoritatea care raspunde de zona financiara a orasului.
Zona metropolitana din New York va pierde 64.000 de posturi, adica 13,5% din totalul locurilor de munca din domeniul financiar, pana in cel de-al doilea trimestru al anului 2010, arata datele furnizate de portalul Moody's Economy.
Falimentul Lehman Brothers, odata cea de-a patra banca de investitii din SUA ca marime, si cumpararea bancii Merrill Lynch de catre banca Charlotte cu sediul in Carolina de Nord, a indemnat divizia Economy.com sa-si mareasca estimarile in ceea ce priveste pierderile de locuri de munca in zona New York cu pana la 6,6%.
Reducerea primelor anuale arata ca atat muncitorii din Londra, cat si cei din New York vor avea mai putini bani de cheltuiala. Pachetele salariale pentru angajatii care si-au pastrat slujbele ar putea sa scada cu aproape 50%, considera Gavin Rankin, manager al companiei de cercetare in sectorul financiar Smart Cube din Londra.
Desi companiile de servicii financiare insumeaza aproape 12% din numarul angajatilor din New York City, ele acopera aproximativ 30% din valoarea totala a salariilor, a afirmat Marisa di Natale, specialist regional in piata muncii.
Bill Kokkosis, proprietarul restaurantului Majestic Delicatessen Cafe, situat vizavi de sediul central al bancii Lehman Brothers din New York, a spus ca numarul clientilor sai de la pranz a scazut la jumatate pe 15 septembrie, ziua in care banca si-a anuntat falimentul. "Cu siguranta falimentul bancii afecteaza intreaga zona. Seamana cu evenimentele din 11 septembrie", spune acesta.
Motto-ul Londrei, "Dumnezeu sa ne indrume!" , este potrivit in contextul de acum, sustine Stuart Fraser, presedintele comitetului de politica al City of London, centrul financiar al orasului, si fost manager de fonduri al companiei Brewin Dolphin, cel mai mare administrator al investitiilor private din Marea Britanie.
Din spatele tejghelei magazinului Smokers Paradise, situat peste drum de Banca Angliei, Mike Gaglani a spus ca si afacerea sa, care are o vechime de 167 de ani, se confrunta cu un declin: "Ultima oara cand am vandut un Montecristo a fost acum patru saptamani. Obisnuiam sa vand trei sau patru pachete pe saptamana". Tigarile pentru ocazii speciale, lungi de aproape 23 de centimetri, se vand cu 44 de lire sterline bucata. "Nu ne-am confruntat cu asa ceva pana acum din partea oamenilor care lucrau la banci sau pe pietele financiare", a spus Gaglani. "Ei obisnuiau doar sa arunce banii jos si sa spuna: Vreau o tigara!", a mai declarat acesta.
Imobiliarele din Manhattan, cea mai scumpa piata urbana a SUA, s-ar putea numara printre cele mai afectate sectoare ale economiei din New York, a spus Di Natale. Pretul unui apartament din zona a crescut in medie cu 54.375 de dolari pe an din 1995 incoace, atingand o valoare record de 1,3 milioane de dolari in cel de-al doilea trimestru al anului fiscal.
Vanzarile apartamentelor din Manhattan au scazut in cel de-al doilea trimestru cu 22%, aceasta fiind cea mai mare scadere dintr-un trimestru secund din 1998 incoace, iar numarul total al imobiliarelor nevandute a atins maximul ultimilor 8 ani. Jonathan Miller, presedintele firmei de consultanta in sectorul imobiliar Miller Samuel, considera ca acestea sunt doua semne care arata ca preturile sunt predispuse sa scada. "Cred ca deja se intampla asta", a spus Miller.
Preturile resedintelor din centrul Londrei care costau mai mult de un milion de lire sterline deja s-au micsorat. Ele au scazut cu 1,6% fata de luna august a anului trecut, inregistrand prima scadere anuala din 2003 incoace, iar tranzactiile sunt mai reduse cu 46% fata de anul trecut, conform datelor furnizate de grupul imobiliar britanic Knight Frank. Preturile pentru locuintele mai ieftine din cartierele din centrul Londrei au scazut cu 9,2% in aceeasi perioada.
Muncitorii din sectorul financiar, care tindeau sa cumpere imobiliare din randul celor cu pretul intre 1 si 3 milioane de lire sterline, "vor vinde probabil mai mult decat vor cumpara", a spus Simon Albertini, manager la Friend&Falcke, o agentie imobiliara care vinde si inchiriaza proprietati cu valori intre 1,5 si 20 de milioane de lire sterline in vestul Londrei. Anul acesta, Albertini a vandut doar 22 de proprietati de la 1 iunie pana la 1 septembrie, comparativ cu cele 98 de imobiliare vandute in aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, anul trecut a incheiat activitatea din doua sedii ale agentiei si a redus la jumatate numarul angajatilor.
"Inceputul sfarsitului pentru piata imobiliara din Londra primeste o lovitura", a spus Howard Archer, analist imobiliar la Global Insight. "Si vor mai exista alte efecte secundare, pentru ca oamenii de la oras cheltuiesc mult pe restaurante si pe bunurile de lux", a mai spus analistul.
Soferul Pascal Peters isi lustruieste automobilul BMW seria 7 sedan pe care obisnuia sa il conduca in cartierul Canary Wharf, sectorul de business londonez in care se afla sediile bancii Barclays si al firmei de avocatura Clifford Chance. Compania sa de transport de lux a inceput sa piarda din clienti dupa colapsul Bear Stearns din martie. Acum inregistreaza o scadere de 15% fata de anul trecut. "Dupa declinul Bear Stearns, clientii au decis sa-si reduca cheltuielile si au gasit alte metode de transport", a spus Peters, fostul sofer al lui Lakshmi Mittal, cel mai bogat om al Marii Britanii si director executiv al ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume. "Ei folosesc acum metroul mai mult sau taxiurile, pentru ca sunt mai ieftine", spune acesta.
Geoffrey Wood, profesor de economie la scoala londoneza de business Cass Business School, care a lucrat deopotriva la Banca Angliei si la banca centrala americana, crede ca Londra va iesi mai bine decat New Yorkul din criza actuala.
"Sistemul bancar al SUA este in mod semnificativ diferit fata de cel al Marii Britanii si americanii sunt mult mai expusi problemelor de lichiditate. Exista o vorba care circula prin bancheri: lipsa de capital te omoara incet, dar lipsa de lichiditati este ca un glont in cap", sustine economistul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO