Business Internaţional

Mari banci, acuzate ca au tainuit cu buna stiinta situatia financiara proasta a Parmalat

18.06.2007, 20:48 24

Reputatele banci Morgan Stanley, Deutsche Bank, UBS si Citigroup sunt chemate in judecata sub acuzatia de tainuire cu buna stiinta a situatiei financiare deteriorate a Parmalat atunci cand acestea au organizat atragerea de finantari pentru compania italiana de lactate chiar inainte ca aceasta sa intre in faliment, in 2003.
Judecatorul Cesare Tacconi a programat pe data de 22 ianuarie 2008 la Milano procesul celor patru creditori, in care vor comparea si noua din fostii si actualii lor directori. Atat institutiile bancare, cat si persoanele fizice, care neaga implicarea, sunt acuzati de manipularea pietei, scrie Bloomberg.
Compania Parmalat a intrat in colaps in 2003, devenind astfel cel mai mare faliment din economia italiana, mai tarziu iesind la iveala datorii de peste 14 miliarde de euro, de opt ori mai mult decat volumul anuntat de fosta conducere. Procurorii italieni au cerut pedepsirea reprezentantilor companiei dupa ce au descoperit ca Parmalat nu a inregistrat niciun profit de la listarea din 1992, chiar daca raporta anual castiguri consistente.
"Faptul ca procesul a devenit un caz penal nu poate insemna decat vesti bune. In momentul de fata, faptul ca pierderea de 10 miliarde de euro suferita de investitori si creditori nu a fost rambursata in niciun fel a devenit principala problema", spune Umberto Mosetti, presedintele diviziei italiene a companiei Deminor, care reprezinta in instanta peste 6.000 de investitori, inclusiv un numar important de detinatori de obligatiuni, in cadrul unui proces colectiv din SUA.
Magistratii italieni au declarat ca bancile cunosteau situatia financiara a companiei Parmalat atunci cand acestea au desfasurat tranzactii precum vanzarea de obligatiuni sau cand Parmalat avea nevoie de castigarea increderii investitorilor. Fiecare acuzatie de manipulare a pietei pentru directori poate duce la o pedeapsa cu inchisoarea de pana la cinci ani, in timp ce institutiile bancare ar putea fi amendate cu pana la 1 milion de euro fiecare.
"Va fi un proces dificil. Procurorii din Milano vor face tot posibilul de a demonstra acuzatiile care au aparut de pe urma falimentului Parmalat," spune Francesco Greco, procuror-sef in cazul Parmalat.
Bancile din afara Italiei au subscris peste 80% din totalul obligatiunilor si emisiunilor private in valoare de 7,5 miliarde de euro vandute de companie dupa 1990.
"Avand in vedere probele pe care le-am strans, cred ca procurorilor le va fi foarte dificil sa demonstreze ca a existat o manipulare a pietei in ceea ce priveste Deutsche Bank", spune Francesco Isobella, avocatul apararii reprezentand banca germana.
Reprezentantii Morgan Stanley au declarat intr-un e-mail ca vor "contesta cu vigoare" acuzatiile.
Citigroup, cea mai mare companie de servicii financiare la nivel mondial, a declarat ca este "sigura" ca procesul va demonstra "lipsa totala de implicare in actiunile pentru care au fost pusi sub acuzare" si ca banca este o victima in acest caz.
"UBS ramane la parerea ca tranzactia in care a fost implicata a fost o tranzactie valida care nu a implicat niciun fel de comportament din partea companiei sau a angajatilor care ar putea fi caracterizat drept manipulare a pietei", scriu si reprezentantii UBS intr-o declaratie.
Actiunile Parmalat au revenit la tranzactionare in octombrie 2005, dupa doi ani de reorganizari sub conducerea directorului executiv Enrico Bondi. In prezent, compania italiana are o valoare de piata de 5,2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO