Business Internaţional

Marea Britanie nu iese din UE (încă). Dar euroscepticii victorioşi îi vânează ca pe "vrăjitoare" pe susţinătorii euro

Marea Britanie nu iese din UE (încă). Dar euroscepticii victorioşi îi vânează ca pe "vrăjitoare" pe susţinătorii euro

Autor: Iulian Anghel

03.10.2011, 12:21 1278

Premierul Marii Britanii David Cameron susţine că nu va organiza un referendum asupra ieşirii ţării din Uniunea Europeană, dar faptul că acest lucru a fost cerut de laburişti care, sub Tony Blair, doreau chiar un referendum pentru renunţarea la liră şi adoptarea euro este semnificativ pentru turnura pe care a luat-o această dezbatere în forurile de la Londra.

Mai mult, au început să apară voci care cer pedepsirea celor care au susţinut moneda unică - BBC şi Financial Times fiind în capul listei acuzaţilor.

Săptămâna trecută, preşedintele Comisiei economice din Camera Comunelor, laburistul Natascha Engel, susţinuse într-un interviu pentru Daily Mail: "Există o majoritate clară în rândurile parlamentarilor care doresc o dezbatere" - cu referire la organizarea unui referendum pentru ieşirea ţării din UE.

Răspunsul premierului conservator, David Cameron, care are majoritatea în Camera Comunelor alături de aliaţii liberali-democraţi a venit prompt. El a declarat la BBC: "Nu vreau ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană. Nu sunt de părere că ar trebuie organizat un astfel de vot. Nu este un răspuns bun pentru britanici".

40% din exporturile britanice merg, arată Financial Times, spre eurozonă, drept urmare criza din Zona Euro este o ameninţare pentru Regatul Unit.

Că această idee a referendumului pentru apartenenţa la UE aparţine laburiştilor este explicabil câtă vreme ei sunt în opoziţie, dar devine relevantă în contextul în care, tradiţional, laburiştii au fost mai aproape de idealurile Europei unite decât conservatorii acum la putere.

În trecut, fostul premier de stânga, Tony Blair, a dorit chiar un referendum pentru introducerea euro. S-a opus ministrul lui de finanţe, Gordon Brown, care avea să-i devină succesor înainte ca partidul să piardă alegerile în faţa conservatorilor. Respingerea în Franţa şi Olanda, în 2005, a referendumului pentru Constituţia Europei a îngropat planurile fostului premier.

Acum în Marea Britanie există o dezbatere despre "cea ar fi fost dacă..." şi mulţi britanici se felicită că nu au aderat la euro.

Doi editorialişti britanici, Peter Oborne şi Frances Weaver, susţin într-un studiu intitulat "Guilty Men, Oameni vinovaţi" - studiu citat de RFI, care ar urma să fie publicat de Centrul pentru Studii Politice - că euroscepticii au fost răzbunaţi. Cei doi cer ca susţinătorii monedei unice să fie traşi la răspundere şi printre cei vizaţi se numără Financial Times, principalul cotidian economic din ţară şi BBC, trustul de presă public.

Cei doi susţin că FT a greştit, în ultimii 25 de ani, la fiecare decizie economică majoră, iar principala eroare economică a fost susţinerea monedei euro: "Pentru un ziar cu pretenţiile pe care le are FT în materie de analize financiare, modul în care a scris despre moneda unică europeană este pur şi simplu un dezastru."

Cuvinte şi mai dure sunt folosite pentru BBC care s-ar puterea rezuma aşa: Analize false, atitudine tendenţioasă.

"Foarte frecvent, BBC prezenta scenarii pesimiste, avertizând că refuzul adoptării euro ar conduce la dezastre economice şi comerciale. Când aceste analize s-au dovedit false, BBC nu le-a corectat."

Ce vor autorii?

"Susţinătorii euro trebuie să ne spună, în primul rând, de ce au încercat să aducă Marea Britanie pe drumul dezastruos al adoptării monedei unice. (...) A venit vremea ca susţinătorii adoptării monedei euro să fie traşi la răspundere."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO