Business Internaţional

Manhattan renaşte ca pasărea Phoenix din propria cenuşă. Există viaţă şi după atentatele de la 11 septembrie

Manhattan renaşte ca pasărea Phoenix din propria cenuşă. Există viaţă şi după atentatele de la 11 septembrie

Autor: Paul Comşa

10.09.2011, 18:28 1298

La comemorarea a zece ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 care au zguduit Statele Unite, Lower Manhattan, fosta "capitală comercială" a Americii, este de nerecunoscut. Asemenea centrelor multor oraşe europene, zona în mijlocul căreia se înălţau odată turnurile gemene a renăscut spectaculos.

Acum cartierul este înţesat de noi hoteluri, restaurante şi magazine şi peste tot se aude freamătul unei populaţii tinere care s-a stabilit în perimetrul său. Mai mult, numeroase companii îşi construiesc din nou sedii impunătoare pe străzile sale. Cu paşi mici dar siguri, cartierul de afaceri al New York-ului revine în topul celor mai importante centre financiare ale lumii, iar forfota de pe străzi şi clădirile înalte de sticlă care strălucesc în soare ascund cicatricile lăsate moştenire de atentate.

Fantomele trecutului nu au încetat însă să bântuie Lower Manhattan, pentru mult timp capitala comerţului american. Cartierul s-a confruntat în anii precedenţi cu o migrare masivă a băncilor şi a altor afaceri din zonă după atacurile teroriste asupra World Trade Center, care au transformat într-un munte de fiare contorsionate locul în care se afla "inima" finanţelor americane. Acum însă, afacerile se întorc în Lower Manhattan, mai ales pentru a scăpa de Midtown, în prezent cel mai mare mare şi cel mai scump cartier de afaceri din New York. Revitalizarea zonei este o consecinţă a proximităţii competitorilor, cumpărătorilor, furnizorilor şi a abundenţei de oameni calificaţi în domeniul financiar.

"New York are un grup de oameni foarte educaţi şi creativi care preferă să fie apropiaţi unul de altul. Grupul atrage afacerile în căutare de oameni calificaţi", explică Andrew Haughwout, economist la Fed New York (n. red. - banca centrală a statului New York) pentru The Globe and Mail.

Atacurile teroriste au distrus în acelaşi timp cu cele două turnuri gemene şi o serie de clădiri învecinate, 19 milioane de metri pătraţi de spaţii de birouri fiind distruse complet. De atunci, cartierul a atras dezvoltatori imobiliari care au transformat 11 milioane de metri pătraţi de spaţii vacante în ansambluri rezidenţiale cu apartamente de închiriat. Aceasta s-a dovedit a fi în scurt timp o mutare inspirată datorită potenţialului imobiliar uriaş pe care îl deţine zona. În prezent, rata de ocupare a spaţiilor comerciale este de peste 90%, iar chiriile sunt în creştere.

Un alt factor care atrage afacerile în cartier este determinat de progresele înregistrate pe şantierul aflat pe locul unde se înălţa World Trade Center. Unul din cele două turnuri, de 541 metri înălţime şi cunoscut anterior sub numele de Freedom Tower (n. red. - Turnul libertăţii) deja domină linia orizontului. În numai doi ani, autoritatea portuară din New York şi New Jersey, care deţine clădirea, a semnat contracte cu câţiva chiriaşi importanţi, printre care se numără Conde Nast, o companie americană care deţine revistele Vanity Fair, Vogue şi The New Yorker şi Vantone Holdings, o companie imobiliară din China care va amenaja o reprezentanţă comercială şi culturală chineză între etajele 64 şi 69.

Sectorul financiar rămâne în continuare cel mai mare angajator din zonă, deşi au apărut şi numeroase firme de avocatură şi companii care activează în tehnologie, mass-media sau turism. Ele sunt atrase de potenţialul de dezvoltare al zonei, de chiriile încă suficient de mici şi de vitalitatea, diversitatea şi viaţa de noapte oferite de cartier. De altfel, peste 60 de companii din mass-media vor avea sediile centrale în Lower Manhattan.

Pe de altă parte, s-au înregistrat şi plecări notabile din zonă, precum cea a băncii japoneze Nomura Securities care îşi mută sediul în Midtown sau a firmei de audit şi consultanţă financiară Deloitte & Touche.

Jucătorii importanţi rămân însă în cartier, în frunte cu NYSE, bursa de la New York şi NYMEX, bursă specializată în tranzacţionarea de mărfuri. Banca de investiţii americană Goldman Sachs a construit un sediu impunător în partea de nord a locului unde se aflau cele două turnuri gemene, iar în vara aceasta o altă bancă, Oppenheimer Holdings, a anunţat că îşi va consolida operaţiunile din New York prin construcţia unui nou sediu în Manhattan. De asemenea, Royal Bank of Canada a amenajat una din cele mai importante locaţii destinate afacerilor de trading de pe Wall Street.

"În ultimul deceniu, New York şi-a revenit rapid şi a devenit mai puternic decât mulţi se aşteptau. Cele mai mari scăderi ale ratei criminalităţii, cea mai mare creştere a populaţiei şi cele mai mari investiţii în dezvoltarea comerţului au avut loc în Lower Manhattan.", explică primarul din New York, Michael Bloomberg. El consideră că renaşterea Manhattan-ului este cea mai mare revenire din istoria Americii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO