Business Internaţional

MAN impune conditii pentru a renunta la Scania

12.10.2006, 18:48 14

MAN va renunta la oferta de preluare a grupului Scania in valoare de 9.6 mld. euro (12 mld. dolari) numai in conditiile in care producatorul suedez de camioane nu va lansa la randul lui o contraoferta, declara cei implicati.
Intentia MAN de preluare a pachetului majoritar Scania a esuat ca urmare a impotrivirii producatorului suedez, cat si a gigantului VW, principalul actionar, facand mult mai probabila o fuziune intre MAN si Scania, scrie Bloomberg.
Volkswagen, principalul actionar al ambelor companii, i-a constrans pe cei de la MAN sa renunte la oferta de preluare in favoarea discutiilor pentru negociere. Pe de alta parte, Scania nu a fost informata de conditiile acestor tratative, neavand nicio intentie de a fi initiatoarea negocierilor. "Ei au mai mare nevoie de noi decat am avea noi de ei", declara Leif Ostling, CEO Scania.
Ultimul contact direct dintre cele doua companii a avut loc vineri, cand Ostling a refuzat succint invitatia la dialog lansata de directorul MAN, Hakan Samuelsson. In cursul zilei de luni, MAN a acceptat anularea ofertei de preluare, dar "cu anumite conditii".
Aceste conditii nu au fost inca facute publice dar se pare ca cea mai importanta ar fi angajamentul celor de la Volkswagen si Scania ca nu vor incerca sa preia MAN in cele patru saptamani de negociere.
VW are antecedente in ceea ce priveste tentativa de achizitionare a companiei germane in urma cu trei ani, actiune care i-a determinat pe cei de la MAN sa-si consolideze structura de conglomerat.
"Conditia esentiala este ca toti cei implicati in acest proces de negociere sa aiba un tel comun si anume fuziunea celor doua companii", afirma un reprezentant MAN. In primul rand trebuie sa definim procesul, sa stabilim echipele si termene limita foarte stricte ."
VW a declarat ca va sustine o oferta de preluare din partea uneia dintre companii in conditiile in care cele doua nu vor ajunge la un acord in cele patru saptamani. La momentul lansarii ofertei in urma cu o luna, MAN isi estimase economiile la 500 de milioane de euro.
VW spera sa mareasca aceasta suma prin asimilarea in cadrul viitoarei fuziuni a unitatii sale braziliene, de asemenea producatoare de camioane, aceasta detinand o cifra anuala de afaceri de 1 miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO