Business Internaţional

Mai sunt 100 de ore până la intrarea SUA în default. Ce ar putea aduce intrarea în faliment a celei mai mari economii din lume

Mai sunt 100 de ore până la intrarea SUA în default. Ce ar putea aduce intrarea în faliment a celei mai mari economii din lume

Autor: Adrian Voicu

28.07.2011, 13:44 5327

În cazul în care SUA intră în default, economia americană s-arputea contracta cu 5%, acţiunile urmând să cadă cu 30%, arată unraport al Credit Suisse, citat de CNBC.

Deşi Andrew Garthwaite şi echipa de strategii globale din cadrulbăncii elveţiene consideră că sunt 50% şanse ca agenţiile deevaluare financiară să reducă ratingul SUA ca urmare a datoriilorcare au atins limita de îndatorare stabilită de Congresul american,aceştia sunt încrezători că o asemenea decizie nu va aduce cu sinedezastrul.

"Considerăm că există 50% şanse de reducere a ratinguluidatoriei suverane a SUA. Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar dacălimita de îndatorare este crescută", este de părere Garthwaite.

Conform acestuia, dacă nu se va decide o creştere a limitei deîndatorare, deşi acest lucru nu este posibil, fiecare lună care vatrece va aduce cu sine o reducere a PIB-ului cu 0,5-1%. În acestcaz, pieţele de equity for scădea cu 10-15%, Congresul fiind astfelobligat să găsească o soluţie.

Liderii Congresului american au timp până cel târziu la 2 augustsă cadă de acord asupra ridicării limitei de îndatorare a SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO