Business Internaţional

Mai reprezinta achizitiile pe datorie un model de succes pentru vehiculele de investitii?

02.04.2008, 14:49 29

Blocarea pietei de creditare l-a prins ca intr-o capcana pe Stephen Schwarzman, unul dintre cei mai faimosi bancheri de pe Wall Street, care se bazeaza pe creditori pentru achizitiile efectuate, in timp ce i-a acordat lui Warren Buffett posibilitatea de a incheia nestingherit tranzactii care nu sunt dependente de credite si care l-au transformat in cel mai bogat om al planetei, scrie Bloomberg.
Buffett, proprietarul vehiculului de investitii Berkshire Hathaway, detine in acest moment lichiditati in valoare de peste 59 mld. dolari, provenite din operatiunile efectuate pe segmentul asigurarilor.
In schimb, Schwarzman - managerul celui mai mare fond de hedging din lume, Blackstone Group - este nevoit sa ocoleasca marile banci de pe Wall Street, in conditiile in care acestea au incetat sa mai finanteze achizitii.
Desi adopta abordari diferite, atat Buffett, cat si Schwarzman au acelasi scop final: gasirea unor companii pe care ei le considera subevaluate. In acest moment insa, investitorii pariaza pe faptul ca modelul urmat de Buffett va avea castig de cauza. Si asta in conditiile in care actiunile Berkshire au urcat cu 5,4% de la declansarea crizei subprime incoace, perioada in care indicele Standard & Poor's 500 a pierdut 19,7%, iar titlurile Blackstone s-au prabusit cu 43%.
"Pe o asemenea piata Buffett are un avantaj masiv", este de parere Guy Spier, director de investitii la fondul de hedging Aquamarine Capital Management. "In situatia in care nici o tranzactie nu mai poate fi finantata prin intermediul creditelor, el are o paleta mult mai larga de unde sa aleaga", a adaugat el.
Vulnerabilitatea Blackstone a fost dezvaluita la inceputul lunii martie, in momentul in care fondul a anuntat o prabusire de 89% a profitului aferent ultimului trimestru din 2007, pe fondul a ceea ce Schwarzman a numit o "severa criza financiara". Bancile au devenit din ce in ce mai reticente in a acorda credite pentru achizitii in vara anului trecut odata cu scaderea drastica a nivelului de lichiditate de pe piata.
Fara a mai putea obtine imprumuturi, firmele ale caror achizitii depindeau direct de volumul de credite contractate au inceput sa intampine dificultati in a-si finanta tranzactiile. In acelasi timp, declinul pietei obligatiunilor a fortat Blackstone sa-si reduca valoarea contabila a activelor detinute. Acum, compania se apropie din ce in ce mai mult de fondurile mutuale si de hedging in incercarea de a obtine finantare pentru achizitii.
Bazandu-se pe lichiditatile existente pe piata, vehiculele de investitii, precum Blackstone sau Kohlberg Kravis Roberts, au anuntat anul trecut achizitii in valoare de 745 mld. dolari. Insa, situatia s-a inrautatit semnificativ anul acesta, in conditiile in care in ultimele trei luni tranzactiile efectuate de aceste firme nu au depasit 56 mld. dolari, cu 71% mai putin decat in perioada similara din 2007.
Retragerea investitorilor de pe piata financiara, cu exceptia segmentului obligatiunilor emise de stat, a generat o crestere semnificativa a costurilor implicate de creditele destinate achizitiilor. Numarul investitorilor care se orienteaza spre obligatiunile emise de Trezoreria americana s-a triplat in ultimele luni, ajungand de 2,41% la 7,97% din totalul pietei instrumentelor financiare, arata un raport al bancii de investitii Merrill Lynch.
"In momentul in care atat piata de creditare, cat si cea bursiera merg in jos, investitorii sunt indreptatiti sa creada ca si veniturile noastre se vor diminua", declara recent Tony James, presedintele Blackstone. In 2007, Blackstone a efectuat unele dintre cele mai importante tranzactii, printre care se numara achizitionarea pentru 39 mld. dolari a Equity Office Properties Trust.
Anul acesta insa preluarea pentru 1,8 mld. dolari a companiei de leasing PHH a fost anulata dupa ce fondul de investitii a esuat in a incheia un acord de finantare cu vreun creditor. De asemenea, preluarea administratorului de carduri de credit Alliance Data Systems a fost suspendata din cauza unei dispute cu autoritatile financiare.
Schwarzman, in varsta de 61 de ani, a strans anul trecut suma record de 21 mld. dolari de la investitori. Insa, fara a avea acces la piata de creditare, Blackstone si celelalte firme care se bazeaza pe achizitiile pe credit ar putea esua in incercarea de a oferi un nivel de profitabilitate de 20%-30%, cat cer investitorii.
Intre timp insa, Buffett inoata intr-un fluviu de lichiditate. Primele de asigurare incasate de Geico, General Re si celelalte divizii ale Berkshire ajunsesera la sfarsitul anului trecut la 59 mld. dolari, se arata in raportul anual al companiei. Portofoliul Berkshire cuprinde actiuni ale Coca-Cola, Procter & Gamble, dar si o serie de investitii pe piata imobiliara din Brazilia. Berkshire detine peste 75 de companii, printre care se numara producatorul de vopsele Benjamin Moore sau NetJets, companie care inchiriaza avioane private.
Buffett, a carui avere personala a fost estimata de Forbes la 62 mld. dolari, si-a dat acordul pentru a achizitiona 60% din conglomeratul industrial american Marmon Holdings, "colectia" de 125 de companii a familiei Pritzker. Berkshire va plati in schimbul pachetului de actiuni 4,5 mld. dolari, urmand ca pana in 2014 sa achizitioneze si restul titlurilor companiei din Chicago.
Companiile detinute de Berkshire au peste 233.000 de angajati, in timp ce valoarea de piata a vehiculului de investitii a urcat anul trecut la 202 mld. dolari, plasandu-l pe locul 14 in clasamentul celor mai mari companii din lume.
Blackstone a fost infiintat in 1985 de Schwarzman si Peter G. Peterson, fiind listat la bursa in iunie anul trecut. Compania a strans 7,1 mld. dolari in urma ofertei publice initiale si dupa vanzarea a 9,4% din actiuni catre fondul de investitii suveran China Investment Corp.
Printre achizitiile fondului se mai numara lantul hotelier Hilton, preluat anul trecut pentru 20 mld. dolari, si producatorul de electronice Freescale Semiconductor. Blackstone detine 48 de companii, care au peste 560.000 de angajati.
Activele detinute de divizia care administreaza fonduri de hedging ajungeau la sfarsitul anului trecut la 44,5 mld. dolari. Profitul operational al diviziei a urcat cu 58%, pana 110,3 mil. dolari in ultimele trei luni din 2007, in timp ce divizia de private-equity a inregistrat o pierdere neta de 37,2 mil. dolari.
Perioada de prosperitate a Blackstone s-a datorat, in mare parte, faptului ca fondul a reusit sa obtina foarte usor bani de pe piata de creditare, bani folositi pentru a achizitiona companii aflate in dificultate. Dupa stabilizarea acestora, companiile erau revandute, nivelul de profitabilitate fiind unul consistent.
In acest moment insa, conditiile de pe piata de creditare impiedica vehiculul de investitii sa mai incheie tranzactii de amploare. Schwarzman "nu va mai reusi sa efetueze astfel de operatiuni pentru o perioada relativ indelungata", spune Whitney Tilson, de la T2 Partners, firma care detine actiuni Berkshire. "Blackstone foloseste inca un model de business excelent. Doar ca in acest moment cel al lui Buffett este si mai bun", a adaugat ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO