Business Internaţional

Mai multi carmaci pentru vapoarele Carnival

28.08.2003, 00:00 25



Membrii familiei Arison intentioneaza sa vanda in urmatorii doi ani pana la 32 milioane de actiuni din cadrul Carnival Corp., reducandu-si astfel usor numarul drepturilor de vot pe care acestia le detin in cadrul cele mai mari companii de croaziera din lume. Raportat la valoarea actuala a actiunilor companiei, cele 32 milioane de actiuni insumeaza aproximativ 1,11 miliarde de dolari.



Motivele pentru care membrii familiei au luat aceasta decizie tin de domeniul plannigului impozitelor, al proprietatilor si de diversificare, a anuntat compania cu sediul la Miami.



In cazul in care vor fi vandute toate companiile, familia Ariston va detine inca un numar de 246 milioane de actiuni, reprezentand 31% din drepturile totale de vot, in scadere de la 35%.



Pana la 17 milioane dintre aceste actiuni ce vor fi vandute pe piata sunt detinute intr-un fel sau altul de presedintele si directorul executiv al companiei, Micky Arison. Arison, in varsta de 54 de ani, cu o avere de 3,2 miliarde de dolari, ocupa locul 104 in cadrul listei celor mai bogati oameni din lume, alcatuita de revista Forbes.



Aceasta este prima data in decurs de aproximativ opt ani cand Arison vinde un volum considerabil de actiuni, conform purtatoarei de cuvant a companiei, Jennifer De La Cruz. In martie 1995, compania a anuntat ca familia fondatoare a companiei, Arison, va vinde 13,8 milioane de actiuni pentru plata unor impozite. In urma vanzarii respective, pachetul de actiuni detinut de familia Arison a scazut de la 65 la 60%.



"Nu exista alt fel de motive in spatele acestei decizii, iar familia Ariston continua sa detina o parte semnificativa din aceasta companie," a declarat Joseph Hovorka, analist in cadrul Raymond James.



Arison nu este singurul mogul local ce-si vinde o parte din portofoliu.



La inceputul acestui an, presedintele AutoNation, Wayne Huizenga, a vandut actiuni ale companiei in valoare de 54,9 milioane de dolari. Un purtator de cuvant a declarat ca miliardarul de la Fort Lauderdale a recurs la aceasta masura ca parte a unei strategii privitoare la plata impozitelor.



La acea vreme, Huizenga era al patrulea mare investitor din cadrul companiei AutoNation, detinand un pachet de actiuni de 3,45%. Acum, pachetul detinut de acesta este de 2,1%.



Anuntul facut de compania Carnival cu privire la vanzarea de actiuni survine in contextul in care industria incearca sa-si revina de pe urma efectelor cresterii foarte slabe a economiei si ale razboiului din Irak.



In anul incheiat pe 30 noiembrie 2002, castigurile inregistrate de Carnival s-au ridicat la 1,02 miliarde de dolari, pe fondul unor venituri de 4,4 miliarde de dolari. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO