Business Internaţional

Lupta secolului: China vs. India

23.08.2010, 23:54 37

Cei doi giganţi asiatici China şi India au intrat în competiţiapentru cea mai mare putere a lumii. Specialiştii sunt de părere căaceastă luptă, ce timp de multe secole s-a dus în Europa sau înstate situate pe continente diferite, îşi mută treptat câmpul debătaie pe continentul galben. Acum cele două state se întrec încreştere economică şi populaţie, scrie săptămânalul TheEconomist.
Orizontul temporal al acestei lupte între cei doi noi poli deputere din Asia este însă de ordinul deceniilor şi nu alanilor.
Soarele care strălucea deasupra Marii Britanii în urmă cu circa 200de ani s-a mutat în timp mai spre răsărit, scrie The Economist.După Statele Unite, Ja­po­nia şi Ger­mania, a venit rândul Chineisă uimească. 30 de ani de creşteri eco­nomice de circa 10%. Întri­mestrul doi din 2010 performanţa celui mai populat stat dinlume a depăşit-o pe cea a Ja­po­niei. China se în­dreaptă ho­tărâtăspre prima po­ziţie, deţinută încă de SUA, cred unii eco­no­mişti.Alţii însă vor­besc despre o supraîncăl­zire a eco­nomiei chinezeşi de o implozie, care ar tri­mite statul înapoi în timp cu câtevadecenii.
India însă este unanim văzută ca una dintre ţările cu potenţial dea deveni o mare putere. Banca de investiţii Goldman Sachs i-aîntrezărit potenţialul încă din 2001 când a creat acronimul BRIC -Brazilia, Rusia, India şi China - sau "Cei patru mari". Acestestate, anunţa banca de investiţii, au forţa să detroneze în timpG8, grupul celor mai dezvoltate state din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO