Business Internaţional

Lupta pentru aurul din Ghana a inceput

11.08.2003, 00:00 81



Producatorul Ashanti Goldfields din Ghana, care analizeaza o propunere de preluare din partea rivalului sud-african AngloGold, a primit o contraoferta de la Randgold Resources (Africa de Sud), fapt care va declansa cu siguranta un "razboi" in industria de profil.



In luna mai, AngloGold - al doilea producator de aur din lume - a lansat o oferta de 1,1 miliarde de dolari pentru Ashanti, proiectul urmand sa propulseze compania pe locul intai in ierarhia mondiala, la egalitate cu liderul actual, Newmont Mining Corp. #leadend#



In cadrul ofertei prezentate, Rangold a anuntat ca va da o actiune comuna pentru doua actiuni Ashanti, ridicand astfel valoarea tranzactiei la aproximativ 1,5 mld. $.



Potrivit surselor citate, initiativa a fost incurajata chiar de guvernul din Ghana, care detine 17% din capitalul Ashanti si are drept de veto fata de orice operatiune de preluare, prin actiunea de aur.



Autoritatile au anuntat, la mijlocul saptamanii trecute, ca nu se opun propunerii de preluare inaintate de AngloGold, dar au precizat ca nu au certitudinea ca aceasta este cea mai buna optiune posibila. Mai multi oficiali au sugerat conducerii AngloGold sa isi imbunatateasca propunerea, care evalueaza actiunile Ashanti la pretul de 8,36 dolari pe actiune. Spre comparatie, oferta lansata de Rangold evalueaza actinile Ashanti la 11,47$/actiune, ceea ce reprezinta o prima de 30% fata de pretul oferit de AngloGold.



In urma anuntului de vineri titlurile Ashanti au cunoscut o evolutie spectaculoasa pe bursa din New York, inregistrand o crestere cu 11%, pana la nivelul de 9,1 $/actiune.



Potrivit oficialilor guvernului din Ghana, Randgold este, pana in prezent, singurul candidat serios care a analizat registrele contabile ale companiei, desi are o capitalizare bursiera de doua ori mai mica decat AngloGold. Sentimentul in randul investitorilor este ca Randgold a fost invitata la desfasurarea negocierilor numai pentru a genera un pret al ofertelor, din care foarte probabil AngloGold va iesi castigator.



Analistii considera ca o eventuala tranzactie intre cele doua companii va echivala cu o "preluarea in sens invers", intrucat Randgold este de doua ori mai mica decat compania pe care doreste sa o achizitioneze. Valoarea neta a activelor sale ajunge la 140 de milioane de dolari, insa producatorul nu are datorii.



Referindu-se la recenta oferta lansata de rivala Randgold, Jonathan Best, directorul serviciului financiar al AngloGold, a declarat:"O asemea oferta trebuie sa se concretizeze printr-o masiva emisiune de actiuni si nu stiu daca aceasta masura va fi acceceptata de actualii actionari ai Randgold."



Best a pus de asemenea sub semnul intrebarii capacitatea Randgoldde a furniza fondurile necesare imbunatatirii operatiunilor miniere ale Ashanti.



"Randgold isi va incerca totusi norocul , desi nu cred ca va avea puterea sa castige", a declarat Leon Esterhuizen, analist la Investec Securities.



Daca pentru AngloGold miza preluarii Ashanti este suprematia mondiala, pentru Randgold aceasta tranzactie va insemna diversificarea operatiunilor si propulsarea in randul jucatorilor de talie medie din industria miniera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO