Business Internaţional

Lucratorii cehi au devenit mai buni, dar tot nu sunt nemti

04.10.2004, 00:00 13



Imaginea lucratorilor cehi care muncesc mult si cu grija pentru beneficiul angajatorilor este desigur pe placul managerilor. Insa un nou studiu publicat pe 15 septembrie arata ca forta de munca a Cehiei nu este atat de productiva pe cat pare, scrie The Prague Post.



Cehii isi petrec mai multe ore la locul de munca decat vecinii lor. Dar tot acest timp in plus nu inseamna in mod necesar ca lucratorii muncesc mai mult. Studiul concluzioneaza ca cehii stau mai mult la seviciu dar produc mai putin decat ceilalti europeni.



Angajatii isi pierd timpul prin pauze lungi de fumat sau prin verificarea postei electronice, printre alte activitati de divertisment.



Muncitorii din Cehia irosesc o treime din timpul lor de munca, conform studiului efectuat de Czipin & Proudfoot Consulting. Acest timp pierdut rezulta in 103 zile lucratoare irosite anual in Cehia, in timp ce media europeana este de 87 de zile.



Productivitatea lucratorilor a crescut in continuare in ciuda nivelului ridicat de timp irosit, conform studiului. Productivitatea cehilor este la acelasi nivel cu media globala de 62%.



Nu exista nici un motiv ca cehii sa fie dezamagiti de rezultatele studiului, este de parere Klaus Herrer, director al Czipin & Proudfoot Consulting. "Productivitatea din Cehia este semnificativ mai mare decat in alte tari din Europa Centrala si de Est si a atins un nivel cu doar 2 procente mai mic decat in Germania si Statele Unite", a mai spus Herrer.



In timp ce o productivitate de 62% este media globala, Herrer crede ca nivelul optim de productivitate ar trebui sa fie de 85%.



Mai multe companii si-au imbunatatit deja structurile de management pentru imbunatatirea productivitatii. Au fost adusi manageri profesionisti si specialisti in resurse umane pentru a inlocui primul val de manageri post-comunisti.



"Companiile si-au inlocuit deja primii directori, recrutati in general din randurile profesionistilor cu putine abilitati de leader, cu manageri experimentati", a declarat Petra Baresova de la BNV Consulting.



Desi angajatii sunt uneori sanctionati, responsabilitatea pentru productivitatea companiei cade pe seama managerilor sai. Directorii tind sa ignore relatia dintre tehnologie si oameni, a afirmat Baresova.



Producatorul ceh de sticla Glaverbel dispune de manageri profesionisti. "Motto-ul nostru este: oameni potriviti in functii potrivite", a afirmat purtatorul de cuvant al companiei Alena Janotkova. Directorii Glaverbel monitorizeaza nivelul de productivitate din fabrica lor din 1991 observand o crestere de peste 400%.



Compania a reusit sa reduca din timpul asociat producerii unei tone de sticla prin investitii in tehnologii moderne si majorarea fortei de munca acolo unde a fost necesar acest lucru. Ca rezultat, compania a putut sa ii plateasca pe angajati cu salarii peste medie. Salariul mediu la Glaverbel pentru 2003 a fost de 1.000 de dolari pe luna, fata de media nationala de 650 de dolari pe luna.



Faptul ca cehii irosesc mai mult din timpul de lucru decat ceilalti muncitori europeni nu va speria probabil companiile straine care vor sa faca afaceri in Cehia. Tara ramane atractiva pentru investitii datorita unei combinatii de forta de munca calificata si salarii mai mici. Companiile internationale isi pot stabili astfel centre de productie in inima Europei fara costuri prea mari.



Exista de asemenea semne cum ca firmele straine au reusit sa egaleze sau chiar sa depaseasca productivitatea din tarile de origine, prin recalificarea fortei de munca, a declarat Tomas Hruda, director al departamentului de proiecte de investitii al CzuchInvest.



Un factor important care contribuie la cresterea productivitatii este tendinta companiilor de a cumpara cea mai noua tehnologie pentru reechiparea centrelor de productie din Cehia. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO