Business Internaţional

Lovitură pentru Amazon: Gigantul de e-commerce va plăti zeci de milioane de dolari pentru încălcarea vieţii private a copiilor

Lovitură pentru Amazon: Gigantul de e-commerce va plăti...

Autor: Petru Mazilu

01.06.2023, 14:56 56

Compania Amazon trebuie să plătească 25 de milioane de dolari pentru a soluţiona acuzaţiile potrivit cărora a încălcat confidenţialitatea copiilor cu asistentul vocal Alexa. Şi unitatea Ring a companiei, care asigură sisteme inteligente pentru uşi, va plăti despăgubiri de milioane, potrivit BBC.

Compania Amazon a fost de acord să plătească suma de 25 de milioane de dolari Comisiei Federale a Comerţului din SUA (FTC) după ce a fost acuzată că nu a şters înregistrările Alexa la cererea părinţilor. Conform reclamaţiei care a dus la o anchetă, Amazon „i-a asigurat în mod prompt şi în mod repetat pe utilizatorii săi, inclusiv pe părinţi, că pot şterge înregistrările vocale colectate” de sistem.

Totuşi, compania nu a făcut acest lucru, păstrând datele şi folosindu-le ilegal pentru a ajuta la îmbunătăţirea algoritmului Alexa, a declarat Samuel Levine, directorul Biroului pentru Protecţia Consumatorilor din FTC. Compania „a sacrificat confidenţialitatea pentru profituri”, a adăugat el.

În mod asemănător, compania Ring, pe care Amazon a cumpărat-o în 2018, a permis „angajaţilor şi contractorilor” să urmărească înregistrări ale spaţiilor private ale clienţilor. Astfel, au putut fi vizualizate şi descărcate „datele video sensibile ale clienţilor în scopuri proprii”, a spus organismul. Potrivit reclamaţiei, un angajat a văzut mii de înregistrări video aparţinând utilizatorilor de sex feminin ai camerelor Ring care „supravegheau spaţii intime în casele lor, cum ar fi băile sau dormitoarele". Ring va plăti o despăgubire de 5,8 milioane de dolari.

Compania Amazon a respins acuzaţiile însă va plăti despăgubirile şi s-a angajat să îmbunătăţească sistemele care ţin de securitatea clienţilor săi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO