Business Internaţional

Londra este cel mai influent centru de comert din lume

11.06.2008, 21:32 258

Londra este cel mai influent centru de comert la nivelul economiei globale, in conditiile in care Europa este cel mai bine reprezentata in topul regiunilor, cu 28 de orase intre primele 75 din lume, potrivit unui studiu al MasterCard.
Totodata, 40% din primele 25 de centre de comert din lume se afla pe continentul european, arata studiul MasterCard Worldwide Centres of Commerce Index 2008.
Analiza evalueaza modul in care metropolele din toata lumea indeplinesc functiile importante care leaga pietele si comertul la nivel global.
Pe primul loc in topul centrelor de comert se afla Londra, urmatoarele patru pozitii fiind ocupate de New York, Tokio, Singapore si Chicago.
Datele arata ca patru dintre primele zece orase din clasament si zece dintre primele 25 sunt centre europene.
Astfel, in afara de Londra, celelalte orase europene prezente in top 25 sunt Paris (locul 7), Frankfurt (locul 8), Amsterdam (locul 10), Madrid (locul 11), Copenhaga (locul 14), Zurich (locul 15), Stockholm (locul 16), Milano (locul 20) si Berlin (locul 23).
Materialul a evidentiat diferente semnificative intre pozitiile ocupate de orasele din vestul si estul Europei, numai cinci dintre fostele tari comuniste fiind reprezentate in clasament.
Astfel, Praga s-a clasat cel mai bine, ocupand locul 49, si este urmata de Moscova (locul 51), Budapesta (locul 52), Varsovia (locul 59) si Sankt Petersburg (locul 67). Totodata, Istanbul se afla pe pozitia 64.
"Cu toate acestea, pietele emergente din Europa de Est au aratat o dinamica mai accentuata, dupa cum reiese din scorul lor din anii anteriori, comparativ cu scorul inregistrat de orasul clasat pe primul loc - Londra.
Moscova, in special, o poarta a economiei est-europene aflata in plin proces de crestere, a cunoscut cea mai mare imbunatatire in acest clasament si a inregistrat cea mai mare crestere comparativ cu scorul primului oras clasat, castigand anual teren fata de Londra, dovada a dezvoltarii economice si a rolului sau de exportator cheie in Europa de Est", se arata in studiu.
Dintre orasele nord-americane, New York si Chicago sunt singurele in top 10 la nivel global, cele doua orase remarcandu-se prin piete financiare puternice si printr-un mediu de afaceri solid.
Clasamentul MasterCard Worldwide Centres of Commerce Index 2008 evalueaza 75 de orase, in functie de sapte criterii, respectiv mediul politic si legal, stabilitate economica, usurinta in afaceri, fluxul financiar, centru de afaceri, generare de cunostinte/ flux informational si atractivitate pentru locuitori.
Toate aceste aspecte au fost cuprinse in 43 de indicatori si 74 de subindicatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO