Business Internaţional

Liderul opoziţiei din Polonia, Jarosław Kaczynski, susţine boicotarea campionatului Euro 2012 din Ucraina

Autor: Ioana Nita

06.05.2012, 19:01 216

Jarosław Kaczynski, liderul principalului partid de opoziţie din Polonia, Lege şi Justiţie, a cerut boicotarea meciurilor susţinute în Ucraina în cadrul campionatului de fotbal Euro 2012, care este găzduit de ambele ţări, scrie Warsaw Business Journal.

Kaczynski se alătură astfel grupului tot mai mare de oficiali europeni care boicotează evenimentul sportive din Ucraina în semn de protest faţă de abuzurile la care este supusă în închisoare Iulia Timoşenko, fostul premier ucrainean. Critici la adresa Ucrainei au adus, printre alţii, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi de cancelarul german, Angela Merkel.

"Doar o atitudine hotărâtă poate convinge guvernul din Kiev să îşi schimbe politica", a scris Kaczynski într-o declaraţie publicată pe site-ul partidului său. El crede însă că boicotarea meciurilor nu este de ajuns şi că "instituţiile europene responsabile ar trebui să pregătească un scenariu pentru a retrage drepturile Ucrainei de a găzdui campionatul şi să le atribuie unei alte ţări.

Atât preşedintele Poloniei, Bronisław Komorowski, cât şi premierul, Donald Tusk, au menţionat că nu sunt de acord cu boicotarea campionatului. Tusk a spus că declaraţia lui Kaczynski reprezintă doar punctual acestuia de vedere, amintind că Timoşenko a cerut să nu se facă nimic în numele ei care să reducă şansele Ucrainei de a avea relaţii bune cu Vestul.

Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare în octombrie anul trecut pentru abuz în serviciu după un proces pe care mulţi l-au considerat a fi influenţat politic. În prezent, Timoşenko se află în închisoarea din oraşul Kharkiv, unul dintre gazdele campionatului Euro 2012. Familia fostului premier ucrainean spune că aceasta este într-o stare de sănătate precară deoarece ea face greva foamei şi suferă de o durere cronică de spate. Însă Timoşenko refuză tratamentul spunând că nu are încredere în medicii de la stat.

Meciul de deschidere al campionatului Euro 2012 va fi susţinut în Varşovia pe 8 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO