Business Internaţional

Liderii Uniunii: economia zonei euro este solida

19.06.2001, 00:00 7



Liderii Uniunii Europene considera ca datele economice fundamentale ale zonei euro sunt solide, in ciuda unei incetiniri a cresterii economice mai accentuate decat s-a anticipat, se arata intr-un comunicat al UE, dat publicitatii cu ocazia summitului european din Suedia.

Totodata, oficialii UE au subliniat importanta adoptarii unei politici macroeconomice orientate catre crestere si stabilitate in zona euro. Strategia economica adoptata in cadrul summitului de la GA¶teburg cuprinde politici pentru consolidarea finantelor publice, reducerea inflatiei, marirea ofertei pe piata muncii si continuarea reformelor economice.

Comisarul european pentru afaceri economice, Pedro Solbes, a declarat ca isi mentine previziunile referitoare la o crestere economica de 2,8% pentru zona euro in acest an.

"Incertitudinea si repercusiunile deteriorarii economiei americane continua sa fie principalii factori care ne influenteaza estimarile", a precizat Solbes.

De asemenea, liderii UE au constientizat pericolul unei inflatii ridicate si au apreciat ca acesta poate fi combatut prin eliminarea blocajelor din productie si de pe piata muncii, ca si prin politica bugetara nationala. Oficialii Uniunii au apreciat ca implementarea rapida a reformelor structurale este vitala pentru stimularea competitiei.

In ceea ce priveste Uniunea Europeana, aceasta a inregistrat "progrese considerabile" in 2000, cu o crestere economica puternica si o scadere a ratei somajului la cel mai mic nivel din ultimii zece ani, insa de atunci, "conjunctura economica internationala s-a deteriorat sensibil si perspectivele de crestere in cadrul UE sunt in scadere". Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO