Business Internaţional

Liderii occidentali renunţă la condamnarea directă a Rusiei privind agresiunea din Ucraina pentru a salva G20

Liderii occidentali renunţă la condamnarea directă a...

Autor: Catalina Apostoiu

12.09.2023, 00:05 279

Liderii G20 au încheiat cele două zile de discuţii la nivel înalt din India atingând obiectivul pe care şi-l seta­seră, şi anume emiterea unei decla­raţii finale în urma summitului cu care toate părţile să fie de acord, notează Politico.

Mulţi însă se întreabă acum cu ce preţ a fost realizat acest obiectiv, în condiţiile în care criticile abundă în le­gătură cu omiterea oricărei referin­ţe specifice la rolul Rusiei ca agresor în războiul din Ucraina. Oficialii europeni au apărat însă rezultatul summitului.

Poziţiile divergente ilustrează di­lema pe care au avut-o în faţă liderii G20: având în vedere disensiunile pro­funde privitoare la Ucraina, ar fi preferabil ca toate părţile să con­vear­gă către o poziţie comună, sau ar tre­bui ca SUA şi Europa să condamne în continuare deschis agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi rolul Chinei în susţinerea acesteia?

Într-un final, Vestul a optat pen­tru prima opţiune, sacrificând practic o denunţare publică mai amplă a Rusiei pentru a salva G20.

Gradul în care aliaţii occidentali au fost dispuşi la compromis, în pofi­da absenţei liderilor chinez şi rus de la summit, a evidenţiat cât de dornici au fost aceştia să apere credibilitatea unui grup care a intrat sub presiune severă de când Rusia a invadat Ucrai­na, scrie la rândul său Financial Times.

Vestul are nevoie să aibă de par­tea sa marile ţări aflate în curs de dez­voltare pentru a avea vreo şansă ca acestea să pună presiune pe Rusia, au argumentat oficialii americani. Ac­ceptând că nu-l pot forţa pe Putin să cedeze pe cont propriu, declaraţia de la New Delhi reprezintă cel mai am­plu efort al Washingtonului, Bru­xelles-ului şi al altor capitale occiden­tale de a ajunge la o poziţie comună cu cele mai puternice economii aflate în curs de dezvoltare.

Declaraţia reprezintă de aseme­nea în mare măsură un câştig neaş­tep­tat pentru premierul indian Narendra Modi.

Această realizare evidenţiază influenţa diplomatică a Indiei într-o perioadă în care alianţele se schimbă la nivel mondial. Cu şefii de stat rus şi chinez absenţi de la summit, Modi a urmărit să poziţioneze India ca jucător global cheie care susţine interesele Sudului Global, servind în acelaşi timp ca interlocutor cu ţările dezvoltate, potrivit CNBC.

În declaraţia de la New Delhi, liderii G20 s-au angajat de asemenea să-i protejeze pe cei mai vulnerabili prin promovarea unei creşteri echitabile şi întărirea stabilităţii macroeconomice şi financiare.

Liderii au lansat şi Global Biofuels Alliance, un parteneriat menit să sporească gradul de utilizare a carburanţilor mai verzi la nivel mondial. Modi şi preşedintele american Joe Biden au anunţat în acelaşi timp un plan de dezvoltare a unei reţele de căi ferate şi rute maritime care va conecta India, UE şi ţări din Orientul Mijlociu.

Summitul G20 din 2024 va avea loc în Brazilia, scrie Financial Times. Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a stârnit controverse la summitul din acest an, declarând că Putin poate veni la summitul din Rio de Janeiro fără a se teme de represalii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO