Business Internaţional

Liberty Media renunta la active de 9 mld. dolari

17.03.2004, 00:00 14



Compania Liberty Media a anuntat ca va separa operatiunile sale internationale, in valoare de circa 9 miliarde dolari, pentru a-si simplifica structura corporatista. Noua companie se va numara printre cei mai mari operatori de cablu cu activitati in afara Statelor Unite, pentru serviciile sale optand 10 milioane de abonati din Europa, Japonia si America Latina.



Liberty Media este controlata de omul de afaceri John Malone si este al doilea mare actionar al trustului media detinut de magnatul Rupert Murdoch, News Corp. Liberty si-a restructurat diviziile operative anul trecut pentru a spori transparenta raportarilor de rezultate financiare si a anuntat ca intentioneaza sa renunte la active importante din portofoliul sau, printre care si prestigioasa retea Discovery.



"Sunt active News Corp de care Liberty este extrem de interesata si ar dori sa le detina in mod direct", a spus analistilor Malone, intr-o intalnire de la inceputul acestei saptamani. "Si poate Liberty are active de care News Corp ar putea fi interesata..." Malone a precizat insa ca nu se refera la tranzactii imediate. Veteranul industriei media se afla intr-o pozitie privilegiata, care ii permite sa influenteze asemenea afaceri, de cand si-a marit pachetul de actiuni cu drept de vot detinut la News Corp la 9,15%.



Presedintele Liberty a spus ca vanzarea activelor internationale se va incheia pana in vara, si va crea o noua companie listata pe Nasdaq, sub denumirea Liberty Media International, operatiune pentru care actionarii nu vor suporta taxe sau impozite suplimentare. Analistii au apreciat ca aceasta manevra va oferi investitorilor mai multe variante de investitii in proprietatile lui Malone: "este o maniera rezonabila de a permite celor care vor sa investeasca la nivel global, sa o faca", este de parere Tom Wolzien, analist media la Sanford C. Bernstein.



Prin separarea acestor divizii, Malone spera ca va avea posibilitatea sa intreprinda expansiuni mai agresive in Europa si Japonia, protejand in acelasi timp situatia financiara a Liberty Media.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO