Business Internaţional

Lehman Brothers isi aduce inapoi veteranii pentru a readuce banca pe linia de plutire

26.06.2008, 19:18 20

Presedintele Lehman Brothers, Herbert McDade, a inceput un program de restructurari la mai putin de o luna de la numirea sa in functie, reangajand doi fosti asociati pe posturi de conducere, scrie agentia Bloomberg.
Michael Gelband, care a parasit anul trecut functia de director al diviziei de venituri fixe, a fost numit director al diviziei pietelor de capital din cadrul Lehman Brothers, care include fostul departament la care lucra, dar in acelasi timp ii ofera noi atributii.
Alex Kirk, care a demisionat in februarie de pe postul de director al diviziei de produse de creditare, a fost ales pentru a supraveghea investitiile companiei.
Richard Fuld, directorul executiv (CEO) al Lehman Brothers, a apelat la McDade pe 12 iunie dupa ce speculatiile conform carora pierderile suferite in urma crizei creditelor ipotecare vor duce la o scadere a profiturilor au condus la prabusirea cu 42% a valorii de piata a companiei.
Deoarece vanzarea de active in valoare de 147 miliarde de dolari (94,3 miliarde euro) si strangerea unor fonduri in valoare de 14 miliarde de dolari (8,98 miliarde euro) nu au reusit sa linisteasca investitorii, Fuld a luat o serie de masuri drastice. I-a inlaturat de la conducere pe presedintele Joseph Gregory si pe directorul financiar Erin Callan, numindu-l pe McDade in locul lui Gregory, in speranta ca abilitatile sale vor scoate banca din impas.
"McDade se tine tare pe pozitii in timp ce banca se pregateste sa intre in defensiva", a declarat Bruce Forester, fost director la Lehman, actualmente consultant in cadrul South Beach Capital Markets din Miami. "Fuld va obtine cel mai probabil mai multe lichiditati si va continua sa reduca numarul angajatilor pentru a apara firma de eventualele atacuri", a adaugat Forester.
Lehman Brothers a inregistrat o pierdere de 2,8 miliarde de dolari (1,79 miliarde euro) in al doilea trimestru al acestui an. A fost pentru prima data in ultimii 14 ani cand Fuld nu a reusit sa obtina un profit trimestrial. Gelband, in varsta de 49 de ani, a condus divizia de venituri fixe pana in mai 2007, cand a fost nevoit sa paraseasca firma in urma unor neintelegeri cu conducerea companiei.
Fuld era nemultumit de ritmul de crestere al diviziei, in special de evolutia tranzactiilor de marfuri, in timp ce Gelband s-a opus investitiilor riscante, cum ar fi creditele ipotecare, conform unor surse din interiorul companiei. Gelband, care s-a alaturat companiei in 1983, si-a petrecut intreaga cariera in cadrul Lehman.
Divizia de venituri fixe, care se ocupa inclusiv de emiterea obligatiunilor bazate pe credite ipotecare, este in mod traditional cel mai mare contributor la profitul companiei.
Schimbarile din conducerea diviziilor Lehman Brothers au continuat cu promovarea lui Gerald Donini in functia de sef al diviziei de tranzactionare la nivel international si cu numirea lui Dave Goldfarb in functia de Chief Strategy Officer.
Goldfarb a ocupat mai multe pozitii in cadrul bancii americane, intre 200 si 2004 detinand functia de director financiar.
Toti membrii noii conduceri au o experienta de cel putin 10 ani in cadrul companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO