Business Internaţional

Landesbank doreste consolidarea activitatilor sale

25.05.2004, 00:00 15

Reteaua bancara germana formata din cele 11 Landesbank a inceput  mult-asteptata consolidare a serviciilor sale, prin crearea a doua grupuri care sa realizeze fuziunea activitatilor institutiei.
Directorul executiv al WestLB, Thomas Fischer si Werner Schmidt, omologul sau de la BayernLB, au inceput discutiile pentru crearea unor "centre de competenta".
Reprezentantii Landesbank au declarat, insa, ca initiativa este o versiune modificata a sugestiei ce a fost respinsa de consiliul de administratie de a cumpara o banca comerciala cu experienta in sectorul investitiilor bancare, cum ar fi Commerzbank sau Dresdner KleinWorth Wasserstein, sau o banca specializata in contracte de ipoteca, cum ar fi Eurohypo.
Landesbanken, banca de stat a Germaniei ai carei principali clienti sunt banci de economii apartinand statului, trebuie sa se restructureze inaintea eliminarii din iulie 2005 a garantiilor guvenamentale care au avut rolul de a sprijini activitatea de finantare pe piata de capital a imprumuturilor ieftine.
Analisti din domeniul ratingului de credit sunt de parere ca din aceasta cooperare pot aparea avantaje privitoare la ratingul bancii. Standard & Poor's va publica nivelul controversat al ratingului Landesbanken in iulie, aratand efectul eliminarii garantiilor statului.
O versiune a ratingului ce a aparut pe piata in noiembrie arata ca numai 3 banci sunt cotate cu rating A, celelalte fiind cotate la BBB+ sau mai jos, un nivel recunoscut ca neputand sustine financiar modelul activitatii bancii.
In ciuda termenului-limita dat pentru 2005, acest sector bancar are putine precedente in consolidare si cooperare iar unii manageri din cadrul Landesbank sunt pesimisti fata de perspectivele reformei.
Divizia din Stuttgart a Landesbank-LBBW, considerata cea mai puternica, este refractara la posibilitatea colaborarii cu rivali sai mai putin puternici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO