Business Internaţional

La New York apartamentele se vand fara vizionare

26.03.2007, 23:09 67

Ed Trinka, cel care ii intampina pe clientii hotelului Plaza din Manhattan de peste 44 de ani, le ureaza acum bun-venit potentialilor clienti care sunt interesati sa achizitioneze apartamente cu preturi incepand de la 2,5 milioane de dolari, scrie Bloomberg.
Totusi, Elad Properties, developerul newyorkez care a alocat 400 de milioane de dolari transformarii Plaza intr-un complex rezidential, hotelier si de retail, a invaluit proprietatea in mister din momentul in care a achizitionat-o in schimbul a 675 de milioane de dolari in 2004. Celor care achizitioneaza unul dintre cele 182 de apartamente disponibile nu li s-a permis sa vada ce cumpara, prezentandu-li-se doar imagini digitale si video.
Acest fapt sporeste atmosfera mistica a proprietatii cu o vechime de 100 de ani unde au stat The Beatles, John F. Kennedy si Madonna. Printre proprietarii anteriori se numara printul saudit Alwaleed bin Talal, cel mai mare investitor individual al Citigroup, si miliardarul Donald Trump. Aceasta atmosfera ii face pe unii potentiali clienti sa renunte la a mai achizitiona un apartament in acest complex.
"E o prostie", spune Maria Baibakova, in varsta de 21 de ani. Ea si tatal sau, fost director al unei companii din domeniul nichelului, au renuntat la intentia de a achizitiona un apartament dupa ce agentul de vanzari a refuzat sa le arate apartamentul respectiv. "Cand cumperi un apartament de 30 de milioane de dolari, ai tot dreptul sa-l vezi inainte."
Ei i s-a permis sa faca un tur al complexului Central Park West detinut de Arthur and William Lie Zeckendorf, cel mai mare rival al Plaza.
Directori din sectorul de real estate implicati in 12 proiecte rezidentiale de lux din New York si New Jersey spun ca permit vizitarea cladirilor aflate in constructie.
Toll Brothers, cel mai mare constructor de locuinte de lux din State, le permite celor care platesc 200 de dolari sa viziteze primul sau proiect din Manhattan, de pe 110 Third Avenue.
Miki Naftali, israelianul in varsta de 44 de ani care detine pozitia de CEO al Elad, spune ca doreste ca lucrarile de constructie sa decurga fara intreruperi, dar in acelasi timp si sa sporeasca surpriza cand activitatile de renovare se vor incheia.
Totusi, chiar si fara permisiunea de a vizita apartamentele, au fost semnate contracte pentru 80% din apartamente. Acestea sunt printre cele mai scumpe de pe piata real estate din Statele Unite. Peste 10% din cele 8.500 de apartamente vandute in Manhattan anul trecut s-au incadrat in intervalul de pret de 2,5-40 de milioane de dolari, conform datelor furnizate de firma de evaluare Miller Samuel si compania de real estate Terra Holdings.
Apartamentele vor reprezenta aproximativ jumatate din spatiile noi din cadrul complexului Plaza, care a fost inchis in aprilie 2005. Cealalta jumatate va include 130 de camere de hotel si 152 de "hotel condos", unde proprietarii pot locui pana la 120 de zile pe an, permitand hotelului sa inchirieze unitatile in restul timpului.
Exista o modalitate de a arunca o privire in interior: sa ceri permisiunea muncitorilor potriviti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO