Business Internaţional

La jumatatea anului, rezultatele companiilor nu sunt pe masura asteptarilor

15.07.2003, 00:00 20



Companiile europene si americane isi vor publica in urmatoarea perioada rezultatele financiare pentru prima jumatate a anului 2003, primele fiind afectate de aprecierea euro, iar celelate de cererea slaba din economie.



Un euro mai puternic face ca produsele exportatorilor europeni sa devina mai scumpe pe pietele straine si micsoreaza profitul atunci cand valuta obtinuta din vanzari este transformata in euro.



"Pentru fiecare depreciere de 10% a dolarului, veniturile companiilor europene scad in medie cu 3%", a afirmat Teun Draaisma, de la Morgan Stanley (Londra). "Daca dolarul incepe din nou sa scada, nu va fi bine pentru economia Europei", a adaugat el. Exporturile reprezinta o cincime din produsul intern brut al zonei euro, conform statisticilor Uniunii Europene.



Phillips, cel mai mare producator de aparatura electrocasnica din Europa, va anunta astazi evolutia companiei pentru al doilea trimestru al anului 2003. In conditiile in care in jur de 30% din vanzarile anului 2002 au fost realizate in SUA, reprezentantii Phillips au declarat in mai ca aprecierea monedei europene va duce la un declin al cifrei de afaceri.



SAP, lider in furnizarea de solutii e-business, a anuntat in aprilie ca veniturile pe primul trimestru au scazut cu 20% in timp ce euro castiga teren in fata dolarului. In conditiile unui curs valutar constant, vanzarile ar fi crescut cu 1 procent.



Oficialii Akzo Nobel, cea mai mare companie din industria chimica din Olanda, anuntau inca din februarie ca aprecierea euro vor avea efecte negative asupra profitului. Vanzarile companiei pe piata americana reprezinta peste 25% din cifra de afaceri totala.



"Pentru marii exportatori in afara Uniunii Europene" castigul euro "este o adevarata problema", a afirmat Paul Lambert, analist la Deutsche Asset Management din Londra. "Acoperirea acestora prin strategii de hedging nu este totala, si de aceea competitivitatea lor se diminueaza", a adaugat el.



Volkswagen AG, Siemens AG, Hugo Boss AG si Altana AG sunt alte companii care au avut de suferit de pe urma aprecierii monedei europene, cu 8 procente de la inceputul lui 2003.





In Statele Unite au aparut deja primele rapoarte financiare corporatiste pentru trimestrul al doilea al anului curent. Nici unul din aceste rapoarte nu s-a situat la nivelul previziunilor, situatie care a temperat optimismul investitorilor.



"Sperantele privind redresarea economica din semestrul al doilea au fost atat de mari, incat actiunile au luat-o in inainte. Evolutia ascendenta a mizat pe imbunatatirea mediului de activitate, desi nu au existat dovezi clare ca acest proces are deja loc", a aratat Paul Cherney, analist la Standard & Poor's.



La sfarsitul saptamanii, General Electric Co., cea mai mare companie din lume, si-a revizuit in sens negativ previziunile financiare pe 2003, dupa ce profitul din trimestrul al doilea a scazut cu 14% fata de intervalul similar de anul trecut. Evolutia acestui conglomerat american este perceputa ca un sistem de referinta pentru intreaga economie.



Liderul mondial al producatorilor de aluminiu, Alcoa Inc., a raportat o scadere a profitului, din cauza cresterii tarifelor energetice si a deteriorarii cererii, cu precadere in industria aerospatiala, auto si a sectorului generator de electricitate.



In acelasi timp, grupul de servicii financiare SunTrust Banks Inc. a anuntat ca profitul din trimestrul al doilea a scazut cu patru procente, in contextul in care ratele dobanzilor se situeaza la cele mai mici nivele din ultimii 45 de ani.



Investitorii au fost descurajati si de sectorul tehnologic. Datele financiare prezentate de compania de servicii media pe Internet Yahoo au confirmat previziunile analistilor, iar grupul si-a revizuit in sens pozitiv estimarile anuale.



Cu toate acestea, actiunile sale au scazut cu patru procente, dupa prezentarea raportului, pentru ca estimarile neoficiale anticipau cifre mai mari.



In plus, exista temeri ca trimestrul al treilea va indica un declin al cererii din sectorul corporatist. Compania producatoare de echipamente de stocare a datelor Quantum Corp. si-a revizuit in sens negativ previziunile financiare, anticipand in prezent ca va incheia primul trimestru al anului fiscal in pierdere.



Industria farmaceutica confirma atmosfera pesimista. Grupul Abbott Laboratories Inc. a anuntat ca profitul trimestrial s-a diminuat cu 58%, dupa ce a fost nevoita sa realizeze cheltuieli ridicate pentru a solutiona o serie de litigii.



Pana si sectorul de consum, considerat unul dintre pilonii economiei mondiale, da semne de declin. Mai multi operatori de retail au incheiat luna iunie cu vanzari nesatisfacatoare, principalul motiv fiind conditiile meteorologice nefavorabile.





Euro si mesajul lui Greenspan



Alan Greenspan, presedintele Rezervelor Federale, va aparea astazi in fata Comisei parlamentare pentru finante pentru a-si prezenta raportul semestrial privind masurile de politica monetara.



"Va incerca sa transmita doua mesaje", a declarat Bill Dudley, director la Goldman Sachs. "Mai intai, va arata ca este optimist in privinta redresarii economiei. Apoi va pune in vedere faptul ca inflatia este scazuta si va ramane asa, astfel ca politica Fed va ramane expansionista", a mai spus el.



Daca va reusi sa transmita ca rata dobanzii va ramane un timp la cote scazute, costurile de refinantare ale companiilor vor fi in continuare scazute, imprimand economiei un trend ascendent.



Mesajul lui Greenspan va avea efecte si asupra cursului dolar-euro. Moneda europeana a ajuns la minimul din ultimele doua luni, dealerii asteptand un semnal de vanzare.



"Raportul lui Greenspan este foarte important, si cred ca orice mesaj optimist va duce in continuare la ascensiunea dolarului", a afirmat Masamichi Koike, vicepresedinte la Sumitomo Mitsui Banking Co.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO