Business Internaţional

La Gucci libertatea manageriala este totul

12.03.2003, 00:00 23

Lupta pentru putere de la casa de moda Gucci este tot mai apriga. Domenico De Sole si Tom Ford, duo-ul faimos care conduce firma italiana, nu isi vor reinnoi contractele decat daca compania care detine casa Gucci, Pinault-Printemps-Redoute (PPR) este de acord sa intareasca acele prevederi care le garanteaza libertatea manageriala, relateaza Wall Street Journal Europe citand surse din interior.
Contractul lui De Sole, directorul executiv al grupului Gucci si cel al lui Tom Ford, celebrul creator al casei Gucci, expira in lunile martie si iunie 2004. Discutiile despre daca va mai continua sau nu colaborarea dintre cei doi barbati si cel de-al treilea mare grup din industria mondiala a luxului, sunt cel mai fierbinte subiect al industriei, fiind indelung dezbatut in culisele festivalului de moda care are loc la Milano in aceasta saptamana. Insa plecarea celor doi, care au castigat admiratia Wall Street-ului in anii '90 dupa ce au preluat Gucci din pragul falimentului si l-au facut vedeta industriei, va starni valuri mult mai departe de podiumurile de prezentare.
Produsele de lux s-au transformat intr-o veritabila industrie care valoreaza 100 de miliarde de dolari anual, dominata de mari companii globale precum Gucci si rivalii LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, cel mai mare grup din industria luxului, Prada si Richemont. Chiar daca aceste companii au ajuns la afaceri uriase cu vanzari de miliarde de dolari el depind in mare masura de talentul catorva designeri si directori executivi care pot sa dea tonul la noi stiluri si pot sa jongleze cu mii de marci. In cazul grupului Gucci investitorii considera ca perechea De Sole - Ford, in special Tom Ford este cheia succesului de la Gucci.
In calitate de vice-presedinte si director de creatie al grupului Gucci, Tom Ford (41 ani) este una din cele mai puternice persoane din industria modei si in mod unic unul dintre putinii designeri care are atat de multe responsabilitati la conducere.
PPR, compania care detine Gucci este controlata de catre unul dintre cei mai bogati francezi, Francois Pinault. PPR a cheltuit 5 miliarde de dolari pentru a cumpara 60% din casa de moda si a fost nevoita sa vanda alte filiale profitabile pentru a plati acest pachet.
Principala conditie ridicata de Ford si De Sole pentru a-si reinnoi contractele este ca PPR sa fie de acord cu mentinerea directorilor independenti in board-ul Gucci, chiar daca in final PPR va ajunge sa detina intreg pachetul de la casa Gucci. Disputa dintre PPR si De Sole-Ford a inceput luna trecuta, cand Pinault a declarat pentru Wall Street Journal ca Gucci "nu tremura de frica" la gandul ca cei doi ar putea sa paraseasca compania si ca o potentiala schimbare in management "nu ar trebui sa afecteze compania".
Banii nu reprezinta un punct spinos pentru ca deja PPR i-a facut lui De Sole o oferta care era cu mult peste asteptarile lui, spun surse din interior. Insa Domenico De Sole nu intentioneaza sa accepte oferta decat daca problema directorilor independenti este rezolvata in favoarea sa, au mai spus aceleasi surse.
Nici Tom Ford nu are grija banilor pentru ca numai in ultimii trei ani el a c-stigat 135 de milioane de euro de pe urma exercitarii optiunilor de cumparare a actiunilor Gucci.
raluca.mirescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO