Business Internaţional

La două decenii de la căderea Zidului Berlinului, germanii sunt încă dezbinaţi

 La două decenii de la căderea Zidului Berlinului, germanii sunt încă dezbinaţi

Autor: Radu Bostan

26.12.2012, 13:00 1323

La peste 22 de ani de la reîntregirea Germaniei în urma prăbuşirii Zidului Berlinului, diviziunile est-vest încă se fac simţite în mentalitatea germanilor. Cei din est au în continuare păreri negative despre cei din vest, dar păreri foarte bune despre ei înşişi, arată un studiu al Institutului Allensbach.

Cei mai mulţi (71%) germani din est consideră compatrioţii din vest "aroganţi", 57% cred că aceştia sunt interesaţi mai ales de bani, iar 45% îi consideră "superficiali" pe vestici, scrie Thomson Reuters.

"Germanii de est au practic numai păreri negative despre cei din vest. În schimb, percepţia germanilor de est asupra lor înşişi este în general pozitivă", scrie ziarul Welt am Sonntag, citând studiul, comandat de universităţi din estul Germaniei.

Potrivit studiului, 69% din estici se consideră "modeşti", 63% cred că sunt "rezervaţi", iar 58% spun despre ei înşişi că sunt "inventivi". De cealaltă parte a fostei Cortine de Fier, 51% din vestici cred că germanii din est sunt "nemulţumiţi", 42% spun că aceştia sunt "bănuitori" şi doar 12% din germanii din vest îi consideră pe estici "aroganţi".

Mulţi germani din fosta RDG au îndurat mari greutăţi şi privaţiuni în urma dezintegrării URSS. Milioane de cetăţeni din est şi-au pierdut slujbele, locuinţele, cât şi modul de viaţă. Aproape două milioane de estici au plecat în vest în căutarea unui loc de muncă.

În prezent, multora dintre aceştia le este în continuare greu să se adapteze la viaţa în Germania reunită. Unii îşi amintesc cu nostalgie de viaţa în RDG, spre iritarea multor germani de vest, care au suportat nota de plată pentru reconstrucţia estului, de aproape 2.000 de miliarde de euro.

La momentul reunificării, PIB-ul pe capita era în est de 9.400 euro, comparativ cu 22.000 euro în vest, notează un alt sondaj, publicat în cotidianul Bild. De atunci, venitul per cap de locuitor din est a urcat la 23.700 euro, în vreme ce în vest a crescut cu doar jumătate, până la 33.400 euro. Diferenţele dintre puterea de cumpărare a locuitorilor din vest şi din est sunt mai mici, datorită unor subvenţii acordate statelor din fosta RDG, suportate de germanii de vest prin impozite mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO