Business Internaţional

La ce se uită Warren Buffett când iese la cumpărărturi de companii cu 38 mld. dolari în buzunar

 La ce se uită Warren Buffett când iese la cumpărărturi de companii

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

27.02.2011, 23:58 32

Legendarul investitor Warren Buffett se află în căutare deachiziţii pentru a-şi pune la lucru cele 38 de miliarde de dolaricash pe care le deţine, conform scrisorii adresate acţionarilorBerkshire Hathaway, compania sa de investiţii, potrivit agenţiei depresă Thomson Reuters.

Cel mai important obiectiv al Berkshire va fi extindereaoperaţiunilor din afara segmentului asigurărilor. Buffett,supranumit şi "Oracol din Omaha", a declarat că Berkshire va aveanevoie de "mai multe achiziţii importante" pentru a-şi realizaobiectivul. "Ne-am reîncărcat arma şi de-abia aştept să apăs petrăgaci", scrie Buffett.

În ceea ce priveşte criteriile după care îşi realizeazăachiziţiile, Buffett a inclus o listă a acestora în cadrulscrisorii adresate acţionarilor Berkshire.

Acestea sunt:

1. Operaţiuni importante (câştiguri de cel puţin 75 milioane dedolari dacă firma nu se încadrează într-una din diviziile existenteale Berkshire)
2. Putere demonstrată de a genera câştiguri (proiecţiile nu neinteresează, nici situaţiile care implică o redresare)
3. Companii cu un ROE solid şi un nivel redus sau inexistent alîndatorării
4. Companii cu management existent (nu venim noi cu el)
5. Companii simple (dacă este prea multă tehnologie, nu putem să oînţelegem)
6. Companii care să vină cu un preţ (nu vrem să pierdem timpuldiscutând despre o tranzacţie când preţul nu este cunoscut)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO