Business Internaţional

La bursa americana, se tine cont de prima de risc Chavez

01.02.2005, 00:00 16

Traderii de contracte futures pe titei la bursele din Londra si New York au gasit un termen inedit pentru a descrie o sursa suplimentara de incertitudine, in ceea ce priveste evaluarea volatilitatii potentiale a ofertei- prima de risc Chavez, relateaza Financial Times.
Inca nu s-a stabilit o formula care sa serveasca determinarii numarului de dolari care ar trebui adaugati la pretul unui baril de petrol datorita actiunilor presedintelui Venezuelei, Hugo Chavez, de la care deriva denumirea. Cu toate acestea, a devenit evident ca nesiguranta politica indusa de regimul lui Chavez nu este numai un factor de risc pe piata petrolului, ci are implicatii si asupra detinatorilor de obligatiuni venezuelene si asupra multinationalelor din domeniul petrolier.
Venezuela este al cincilea exportator de petrol din lume, si pana recent a fost considerata una din cele mai sigure surse de combustibil, mai ales pentru Statele Unite. Zeci de miliarde de dolari au fost investite pentru a extrage titei de pe teritoriul statului sud-american.
Hugo Chavez insa nu prea are la inima Washington-ul, si a amenintat in mod repetat cu intreruperea furnizarii de petrol catre SUA, dar pana in prezent analistii au considerat cuvintele sale simple exercitii de retorica. Devine insa tot mai clar ca Chavez intentioneaza sa se tina de cuvant si sa expedieze petrolul venezuelean peste tot in lume, mai putin in SUA.
"El incearca sa-si alinieze masurile de ordin economic cu aspiratiile politice, pentru a lega relatii mai stranse cu alte state in afara de SUA", este de parere analistul Rob Cordray, analist la PFC Energy, o firma de consultanta cu sediul la Washington.
De la inceputul anului, de exemplu,Venezuela a vandut Chinei doua cargo-uri de cate 3 milioane barili de titei. Cu toate acestea, analistii argumenteaza ca, datorita distantei dintre Venezuela si China, aceasta strategie este nesustenabila din punct de vedere economic.
"Dependenta Venezuelei de capacitatile de rafinare americane si lipsa accesului la Oceanul Pacific va limita posibilitatile lui Chavez de a diversifica piata de export a Venezuelei in viitorul apropiat", a comentat Patrick Esteruelas, analist la Eurasia Group, o firma de consultanta cu sediul la Vew York.
Venezuela produce circa 2,6 milioane barili de titei pe zi, si estimeaza ca va creste productia zilnica la 5 milioane de barili, pana in 2009. Cu toate acestea, sustin expertii, statul sud-american furnizeaza in fiecare zi mai putin petrol pietei mondiale.
Ieri, petrolul a atins la New York cel mai scazut nivel in aproape trei saptamani, dupa ce alegerile din Irak au trecut fara producerea unor atacuri asupra conductelor petroliere, iar OPEC a decis mentinerea neschimbata a cotelor de productie. In cursul zilei, petrolul se tranzactiona la 46,37 dolari/baril.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO