Business Internaţional

La Bruxelles se negociaza locurile de munca

17.09.2004, 00:00 26

Bruxelles-ul a devenit scena unui targ medieval de angajari, in sens international, adica o amestecare haotica a unora dintre cele mai influente posturi din Uniunea Europeana, scrie Financial Times.
Rivalitati nationale, politici discriminatorii si tradare amplifica atmosfera febrila, in timp ce elita poliglota a continentului se lupta pentru mai putin de 200 de locuri de munca in cabinetele celor 25 de noi comisari europeni.
Este vorba de sansa de a lucra la unele din cele mai mari provocari cu care se confrunta Uniunea Europeana si de a-ti testa abilitatile diplomatice la cel mai inalt nivel. Iar salariul anual brut- 156.000 euro (106.500 lire sterline) pentru pozitiile de varf- este probabil un alt factor.
Pentru multi, aceasta este o perioada de asteptare incordata, pana ce noii comisari aleg personal cei sase sau sapte membri ai echipei lor apropiate, carora le vor impartasi secretele si cu care vor imparti bataliile politice in urmatorii cinci ani.
Procesul nu seamnana deloc cu o angajare obisnuita. Comisarii nu trebuie sa se descurce numai cu selectarea CV-urilor individuale, ci si cu lobby-ul facut de capitalele europene, in cursa pentru a-si plasa cetatenii in posturi de varf.
Teoretic vorbind, Comisia Europeana ar trebui sa ramana deasupra politicilor de interes national. Corpul executiv ar trebui sa defineasca "interesul european general".
Dar numirile in cabinet sunt considerate prea importante pentru a fi lasate la bunul plac al celor 25 de noi comisari, trimisi la Bruxelles de catre fiecare stat membru. Marea Britanie, Franta si Germania, "saritoare", pun la dispozitia noilor sositi in Comisia Europeana liste de cate 40 sau mai multi candidati, pe care acestia ar putea sa-i ia in considerare la formarea echipelor lor.
"Unele ambasade chiar se ocupa, in numele tau, de dosarul de concurs pentru un anumit post", a declarat o persoana din caruselul posturilor. "Am primit ieri o scrisoare de respingere din partea unui comisar- nici macar nu stiam ca am candidat pentru acest loc".
Politicile nationale sunt in joc. Comisia Europeana isi exercita influenta intr-o multitudine de domenii sensibile, inclusiv piata fortei de munca, mediul, disciplina bugetara, comertul si concurenta. "Este destul de simplu", explica un diplomat din Uniunea Europeana. "Statele membre vor ca in cabinetele-cheie sa fie oameni care sa-i ajute sa-si impuna opiniile".
Membrii cabinetelor comisarilor europeni sunt vazuti ca o forta puternica de lobby, care pot influenta procesul de luare a deciziilor. Si cum toti cei 25 de comisari au un vot in Comisia Europeana, cu cat mai extinsa este reteaua nationala, cu atat mai mari sunt posibilitatile de influentare.
Este de asemenea de mare ajutor sa ai ceea ce un alt diplomat european numeste "spioni" in Comisie, care pot da avertizari despre posibile amenintari la adresa vietii nationale.
Acest fel de comportament este dispretuit in cadrul Comisiei. Loialitatile nationale ar trebui abandonate in favoarea unei noi identitati europene. Referirile directe la apartenenta nationala sunt tabu, fiind ascunse sub eufemismul "tara pe care o cunosc cel mai bine".
Acei membri de cabinet suspectati de transmiterea de plicuri secrete tarilor de origine, sunt trecuti in mod neoficial pe lista neagra si vor avea probleme la gasirea unui loc de munca pe langa noua comisie.
Astfel de spioni sunt mai degraba acoliti politici adusi chiar de comisari, decat eurocratii de cariera care trebuie sa ocupe cel putin trei dintre locurile disponibile in cabinet.
Luna trecuta, Jose Manuel Barroso, noul presedinte al Comisiei Europene, a stabilit niste reguli menite a-i impiedica pe comisari sa-si transforme cabinetele in instrumente nationale. Astfel, seful cabinetului trebuie sa aiba o alta nationalitate decat comisarul, iar membrii ar trebui sa fie de cel putin trei nationalitati diferite.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO