Business Internaţional

La 46 de ani, preia conducerea celei mai valoroase bănci din Europa

La 46 de ani, preia conducerea celei mai valoroase bănci...

Autor: Ştefan Stan

04.05.2013, 18:08 1132

Spaniolul Javier Marin a surprins pieţele săptămâna aceasta, după ce  a devenit la doar 46 de ani CEO al celei mai mari bănci spaniole, Santander, după ce Alfredo Saenz, fostul conducător al băncii, şi-a dat demisia. Santander este şi cea mai mare bancă din zona euro, după capitalizarea bursieră.

Javier era vicepreşedinte al băncii şi şeful diviziei de private banking, gestionare a activelor şi asigurări din cadrul Santander.

Absolvent al Universităţii Papale din Comillas, Marin a studiat dreptul şi economia şi s-a alăturat băncii Santander în 1991, unde a devenit „secretarul tehnic”, apoi, patru ani mai târziu, ajutorul personal al lui Emilio Botin, preşedintele băncii.

Mauro Guillen, un profesor de management internaţional la Wharton School din cadrul Universităţii din Pennsylvania, a declarat că „va fi bine să aibă pe cineva tânăr, dar care se bucură cu siguranţă de suportul şi încrederea lui Botin, şi care poate să continue progresul băncii”.

Javier a fost pus în 2001 în fruntea unităţii de private banking Banif, din cadrul Santander, şi a supravegheat afacerea de gestionare a activelor în 2009, apoi de asigurări în 2010.

În calitate de şef al diviziei de private banking, Marin a trebuit să înfrunte consecinţele scandalului Bernard Madoff din 2008, care a pus în pericol 2,3 miliarde de euro din banii clienţilor Santander. Pentru a gestiona situaţia, Marin a oferit clienţilor acţiuni preferenţiale drept compensaţie pentru pierderile suferite din pricina lui Madoff.

Benjie Creelan-Sandford, un analist la Macquarie Bank din Londra, susţine că “este surprinzător faptul că au ales pe cineva cu puţină experienţă să conducă una dintre cele mai mari bănci europene”.

Benjie a adăugat că „mulţi investitori vor considera că Emilio Botin este omul din spatele deciziilor şi că el va face strategiile”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO