Business Internaţional

Joseph Stigliz, economist laureat al premiului Nobel, critică politica Fed spunând că a înţeles greşit natura inflaţiei. „Rezerva Federală a crezut că sursa inflaţiei a fost excesul de cerere, putând să întelegem această explicaţie în cazul în care nu şi-au făcut temele”

Joseph Stigliz, economist laureat al premiului Nobel,...

Autor: Valeriu Dănilă

04.09.2023, 12:21 801

Rezerva Federală a SUA „nu şi-a făcut temele” şi a intuit greşit natura inflaţiei, este de părere economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, scrie CNBC.

Inflaţia a început să crească la începutul anului 2021 pe măsură ce economia îşi revenea din pandemia de Covid-19, ajungând de la 1,2% în decembrie 2020 la 9,1% în iunie 2022.

Fed a început ciclul de majorare al dobânzilor de abia în martie 2022, guvernatorul Jerome Powell explicând în mod repetat că inflaţia este una „tranzitorie”, putând astfel fi invinsă uşor.

„Rezerva Federală a crezut că sursa inflaţiei a fost excesul de cerere, putând să întelegem această explicaţie în cazul în care nu şi-au făcut temele”, a declarat Joseph Stiglitz.

Celebrul economist crede că inflaţia a fost determinată de alţi factori, printre care lipsa unor componente cheie, precum semiconductoarele.

Deşi nu vede că înăsprirea agresivă a politicii monetare din ultimele 18 luni ar duce economia SUA în recesiune, Stiglitz a sugerat că există lecţii de învăţat din evaluarea Fed a dinamicii inflaţioniste.

„Este o gândire economică foarte slabă, Fed-ul a văzut că guvernul a implementat un program masiv de revenire după pandemie, dacă toţi acei bani ar fi fost cheltuiţi, efectul ar fi fost inflaţionist, dar trebuie să ne amintim că în urmă cu câţiva ani a fost o incertitudine enormă.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO