Business Internaţional

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe: Sistemul geopolitic se fragmentează, UE trebuie să fie un aliat puternic al SUA

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al UE...

Autor: Mihai Draghici

23.04.2023, 19:40 55

Sistemul mondial riscă să se fragmenteze în blocuri organizate în jurul Statelor Unite şi Chinei, iar Uniunea Europeană trebuie să devină mai puternică, pentru a fi un aliat de încredere al Washingtonului, afirmă Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe.

"Vom deschide o nouă dezbatere, luni, 24 aprilie, la nivelul miniştrilor de Externe, iar în iunie se vor exprima pe această temă şefii de state. Pe fond, ceea ce este nou este conştientizarea faptului că sistemul mondial riscă să se fragmenteze, să se divizeze în mari blocuri, unul în jurul Statelor Unite, altul în jurul Chinei. Ar putea fi două ecosisteme tehnologice diferite, deconectate, cu pericolul potenţial ca această situaţie să degenereze în conflict. Este rolul Europei să evite această confruntare", a afirmat Josep Borrell într-un interviu acordat cotidianului Le Monde.

Borrell a evocat şi ideea consolidării autonomiei strategice a Uniunii Europene. "O Europă mai puternică este un aliat mai puternic al Statelor Unite", a argumentat oficialul UE.

Referindu-se la relaţiile UE-China, Borrell a apreciat că naţiunea chineză este "un concurent economic", dar a admis că şi alte ţări, inclusiv Statele Unite, sunt în aceeaşi situaţie. "Chestiunea cea mai importantă rămâne cea a rivalităţii tehnologice şi a dependenţei noastre" de China. "Noi am beneficiat mult timp de produse chinezeşti ieftine. De acum înainte, China s-a schimbat şi produce tehnologii avansate. Despre acest lucru trebuie să discutăm", a subliniat Borrell.

În privinţa problemei Taiwanului şi a ideii preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, care a argumentat că UE nu trebuie să urmeze strict politicile Washingtonului sau Beijingului, Borrell a subliniat că poziţia europeană "nu a evoluat". "Suntem pentru menţinerea stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan", a subliniat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO