Business Internaţional

John Elkann, omul care la numai 32 de ani va conduce cel mai mare imperiu corporatist din Italia

22.05.2008, 19:39 35

Pe 13 mai, John Elkann, nepotul lui Gianni Agnelli, decedat in 2003, a preluat fraiele IFIL, cel mai mare imperiu corporatist din Italia. La 32 de ani, acest barbat elegant, pregatit pentru un destin aparte de la cea mai frageda varsta de bunicul sau, este considerat unul dintre cei mai promitatori oameni de afaceri din lume, scrie Le Figaro.
Este un adevarat piemontez, de o politete extrema, dar distanta, asemeni bunicului sau. Totusi, Elkann nu seamana cu Avvocato.
Are manierele rafinate, precizia in alegerea cuvintelor, eleganta naturala ale acestuia, insa vazandu-l te intrebi daca nu este prea fragil pentru a deveni leu, lup, pasare de prada. Privirea sa nu este cea a unui pradator.
Privirea o mosteneste poate de la tatal sau, scriitor. Sau poate de la mama sa, Margherete, fiica cea mai mica a lui Gianni Agnelli, pictorita si poeta.
La 32 de ani, John Elkann si-a pastrat silueta de erou stendhalian, dar cei care-l cunosc stiu bine ca tanarul nu este Fabrice la Waterloo. Discret, rezervat, prudent, Elkann vorbeste putin in public, nu incearca niciodata sa iasa in evidenta, dar nici nu cauta sa ramana in umbra. La inceput, cand a fost desemnat de bunicul sau drept succesor, portarii de la Lingotto, sediul istoric al Fiat, il numeau "giovanetto", insa foarte repede au recunoscut in el un membru al "razza padrona".
Cea a familiei Agneli. Strabunicul lui John Elkann, senatorul Giovanni, a pus bazele dinastiei in 1899. Acesta era supranumit Cavaliere. Nepotul si in acelasi timp succesorul sau (propriul fiu a murit la 43 de ani, decapitat de o pala a elicei unui hidroavion) a fost supranumit Avvocato.
John Elkann va trebui sa cucereasca, la carma holdingului familiei, dreptul de a fi supranumit "Inginiere". Elkann s-a nascut in New York, a locuit in Brazilia, Marea Britanie si Franta, inainte de a se intoarce in Torino la varsta de 18 ani. La acea vreme, nu era inca destinat sa preia fraiele celui mai puternic grup industrial si financiar din Italia.
Se stia insa ca tanarul, cel mai mare din trei copii avuti de Margherete dintr-o prima casatorie (va mai avea cinci dintr-o a doua casatorie), va participa la conducerea afacerii familiale.
Mostenitorul desemnat de Avvocato era nepotul sau Giovannino. La 33 de ani insa, in 1997, acesta a murit de cancer. John avea 21 de ani. Bunicul sau nu a ezitat si l-a desemnat drept succesor, fiind convins ca acesta este facut pentru afaceri. Celor care isi fac griji in legatura cu varsta frageda a viitorului presedinte, Gianni Agnelli le raspunde ca el insusi nu avea decat 22 de ani cand bunicul sau l-a desemnat in pozitia de vicepresedinte al grupului. Fiului sau Edoardo ii spune ca nu merita sa i se incredinteze viitorul grupului.
La absolvirea scolii politehnice din Torino, John comite prima greseala. Il impinge pe bunicul sau sa investeasca in internet. Esecul va fi rasunator. In vacanta de vara, John lucreaza in uzina.
Urmeaza mai apoi ani de pregatire in Statele Unite, in cadrul General Electric, dar si in Franta, Japonia si Marea Britanie. Bunicul sau vegheaza personal asupra sa, ii transmite pasiunile sale sportive, ii prezinta personalitati pe care un Agnelli trebuie sa le cunoasca.
In 2000, Edoardo se sinucide. John se apropie si mai mult de bunicul sau, declarand sobru: "Voi ramane alaturi de bunicul meu pana la moartea sa".
Acesta a murit in 2003. John simte ca nu este inca pregatit pentru a deveni seful clanului. Acesta este compus din aproximativ 250 de membri ai familiei sau aliati.
John se poate baza pe cei mai vechi colaboratori ai bunicului sau, insa stie deja ca va trebui sa ia el insusi decizii. Timp de trei ani, grupul se va confrunta cu o situatie dificila, insa mai apoi va iesi din criza indraznind, investind si sprijinit de noi administratori.
Meritul nu va fi in intregime al lui John, iar acesta nici nu pretinde un astfel de lucru. Unchiul sau Tiberto Brandolini d'Adda il sprijina, asemeni verilor sai Alessandro si Andrea.
Insa, an dupa an John demonstreaza ca nici Henry Kissinger, care sustinea ca acesta are toate calitatile necesare pentru a deveni lider, si nici bunicul sau, nu s-au inselat in privinta sa.
Din pozitia de director de investitii, John incearca sa reduca datoriile grupului. In 2004, revista americana Time l-a plasat printre cei mai promitatori 20 de oameni de afaceri din lume, chiar in momentul cand acesta devine vicepresedinte al Fiat. Doi ani mai tarziu, John preia vicepresedintia celor doua holdinguri ale grupului pentru investitii financiare IFIL si IFI.
In 2004, John se casatoreste, ca si bunicul sau, cu fiica unui print italian. John si Lavinia au doi baieti.
Jucandu-se cu ei, John nu vrea sa se gandeasca la destinul familiei Agnelli care, la fiecare generatie, plateste vechilor zei tributul splendorii sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO