Business Internaţional

Jerome Powell, omul pe care Trump l-a ales să conducă cea mai puternică bancă centrală: om al consensului, un profesionist, dar şi unul dintre cei mai bogaţi 0,1% din americani

Preşedintele Donald Trump (stânga) despre Jerome Powell (dreapta), pe care l-a ales să conducă Fed: „S-a dovedit a fi un om al consensului pentru politica monetară şi financiară sigură în care crede. Cred că Jay are înţelepciunea şi atitudinea de lider de care este nevoie pentru ghidarea economiei“. Foto: Hepta

Preşedintele Donald Trump (stânga) despre Jerome Powell (dreapta), pe care l-a ales să conducă Fed: „S-a dovedit a fi un om al consensului pentru politica monetară şi financiară sigură în care crede. Cred că Jay are înţelepciunea şi atitudinea de lider de care este nevoie pentru ghidarea economiei“. Foto: Hepta

Autor: Bogdan Cojocaru

06.11.2017, 00:07 1193

Preşedintele Donald Trump s-a oprit în cele din urmă asupra lui Jerome Powell, pentru unii cea mai plictisitoare alegere, însă cea mai bună pentru bur­se­le de acţiuni şi una potrivită în vremuri de nesi­guranţă precum acestea pentru că Powell este un om al consensului, are expe­rien­ţă la conducerea Fed şi va aduce conti­nui­tate în politicile celei mai importante bănci centrale din lume.

Însă Powell are şi alte calităţi care l-ar re­comanda unui preşedinte ca Trump. Avocat, bancher şi inves­ti­tor, Powell, dacă va fi confirmat de Senat ca preşedinte al Fed, va fi cel mai bogat şef al băncii centra­le americane din ultimele decenii. Averea lui Powell este esti­mată la 112 mil. dolari, scrie Bloomberg.

Prin urmare, unul dintre cei mai im­por­tanţi oameni pentru cea mai mare eco­no­mie a lumii se numără printre cei mai bo­gaţi 0,1% americani. Spre comparaţie, Powell este de 800 de ori mai bogat decât era Paul Volcker când acesta conducea Fed şi se lup­ta să ţină sub control inflaţia în anii 1980.

Prespectivele din care este privită Fed con­­tează. Când banca centrală condusă de Ben Bernanke a redus ratele de dobândă aproa­­pe de zero şi le-a ţinut jos, criticii au spus că o astfel de politică îi loveşte pe cei cu eco­nomii la bancă. Însă singurii oameni cu eco­nomii care au avut serios de pierdut au fost cei foarte bogaţi. Bernanke a igno­rat cri­­ticile. Powell este de 40 de ori mai bo­gat decât Bernanke şi este mai sensibil decât fos­tul şef al Fed la ce se întâmplă pe Wall Street.

Powell, deja guvernator în reţeaua Fed, este un fost executiv la Carlyle Group şi ban­cher de investiţii. Cele mai multe esti­mări îi plasează averea la până la  55 mil. do­lari. Însă averea netă reală este probabil de două ori mai mare. Cifra de 55 mil. do­lari este dată de cea mai recentă declaraţie de venituri. Însă documentele nu prezintă valoarea a ceea ce reprezintă cel mai mare ac­tiv al lui Powell, investiţiile în fondul Van­guard Total Stock Market. Investiţiile lui Powell în acest fond sunt prezentate sub forma „peste un milion de dolari“. Însă de­cla­raţia de venituri spune că bancherul a în­ca­sat circa un milion de dolari ca profit de la fond anul trecut. Yieldul dividendului Vanguard Total Stock Market a fost de 1,71% în ultimele 12 luni. Pentru ca in­ves­tiţia să genereze atât de mult profit ar tre­bui să fie de până la 58 de milioane de do­lari, ceea ce înseamnă că averea lui Powell este de 112 milioane de dolari.

Powell nu este prima alegere a lui Trump la şefia Fed. Gary Cohn, fostul pre­şe­dinte al Goldman Sachs şi în prezent con­silier economic de top al preşedintelui SUA, a fost candidatul favorit până în august, când s-a distanţat public de Trump din cauza mo­dului în care acesta a abordat violenţele neonaziste din Charlottesville, Virginia, notează Politico.

Powell a fost susţinut puternic de Steven Mnuchin, bancher, producător de film şi investitor, acum secretarul Trezoreriei în administraţia Trump. Apoi, Powell face parte din partidul Republican, în timp ce Janet Yellen, care conduce acum Fed, este democrată.

Powell, 64 de ani, a susţinut direcţie generală imprimată politicii monetare de Yellen, al cărei mandat de patru ani expiră în februarie, şi, în ultimii ani, i-a împărtăşit îngrijorarea că inflaţia slabă justifică o abordare prudentă continuă în ceea ce priveşte creşterea dobânzilor.

Economistul de la Commerzbank Bernd Weidensteiner a spus că alegerea lui Powell†înseamnă că Trump a preferat „cea mai puţin controversată“ persoană pentru şefia Fed, notează Reuters. „Sub conducerea sa, pieţele ar trebui să se aştepte ca afacerile să decurgă ca de obicei, ceea ce, evident, este pe placul lor“, a explicat Weidensteiner.

Powell este aşteptat să urmeze o politică de dereglementare prudentă a pieţelor financiare prin care băncile mici ar putea scăpa de o parte din povara regulilor impuse după criza financiară din 2007-2008.

Bancherul, membru în consiliul guvernator al Fed din 2012, ales de preşedintele Obama, a jucat un rol principal în elaborarea regulilor noi pentru bănci de după criză.

Powell are reputaţia unui profesionist nonideologic şi pragmatic. Îi vor trebui aceste calităţi într-o ţară condusă de un preşedinte impredictibil ca Trump. Acesta vrea creştere economică mai rapidă, ceea ce ar însemna dobâ nzi mici şi bani ieftini. Însă preşedintele ştie că ceea ce Wall Street-ul preţuieşte cel mai mult este siguranţa şi predictibilitatea.

Fed supreveghează o expansiune a economiei care a întrat în cel de-al nouălea an, cu rata şomajului la cel mai redus nivel din ultimii 16 ani, însă cu creşteri salariale anemice. Cei mai mulţi analişti se aşteaptă ca Fed să majoreze din nou dobânda în decembrie. Powell va trebui să fie prudent. Dacă ridică dobânzile prea repede riscă să frâneze cea de-a treia cea mai lungă expansiune economică şi să lovească într-o ascensiune a burselor cu care Trump se laudă. Dacă înăspreşte politica monetară prea lent, riscă să supraîncălzească economia, majorând costurile traiului, umflând bule speculative şi alimentând neîncrederea în Fed.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO