Business Internaţional

Japonia şi inteligenţa artificială: dacă n-o poţi supune, alătură-i-te

Japonia şi inteligenţa artificială: dacă n-o poţi...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.07.2023, 00:06 205

Japonia, una dintre cele mai îmbătrânite naţiuni din lume, face pregătiri pentru a deveni gazda unora dintre companiile din topul mondial al inteligenţei artificiale, a declarant ministrul economiei Yasutoshi Nishimura unui grup de studenţi de la Universitatea din Tokyo.

Eforturile includ ajutarea startup-urilor promiţătoare şi a com­paniilor mari, precum şi promovarea discuţiei privind venitul de bază universal, deoarece IA face ca mai multe locuri de muncă să devină învechite şi depăşite, a spus el, citat de Bloomberg.

Ministrul a explicat că „oamenii vor avea mai mult timp“ atunci când roboţii, dronele, vehiculele cu con­ducere autonomă şi alte dispozitive vor munci mai mult odată cu dezvoltarea IA.

Nishimura crede că Japonia va avea nevoie, de asemenea, de capacitatea de a stimula dezvoltarea procesoarelor de instruire a AI.

Acest sector este condus de producătorul de cipuri grafice Nvidia, care a devenit cea mai valoroasă companie de cipuri din lume datorită pariurilor sale făcute din timp pe IA. „Sper să construiesc o companie în Japonia care să întreacă Nvidia“, a spus el.

Premierul Fumio Kishida a crescut sprijinul pentru sectorul autohton al semiconductorilor, anti­cipând că schimbarea priorităţilor geopolitice va ajuta Japonia să-şi recapete poziţia de lider pierdută cu mult timp în urmă în domeniul cipurilor.

Ţara pregăteşte subvenţii de miliarde de dolari pentru a tripla producţia internă de cipuri până în 2030, în timp ce un fond susţinut de guvern lucrează pentru a consolida lanţul de aprovizionare cu materii prime necesare producţiei de procesoare.

În ţara unde Astro Boy a văzut pentru prima dată lumina stelelor discuţiile publice cu privire la impactul IA asupra societăţii durează de mai mult timp decât îşi dau seama majoritatea oamenilor.

Şi în timp ce Japonia elaborează linii directoare pentru utilizarea IA generice în acest an, reglementările nu vor încetini progresul inteligenţei electronice, a spus Kishida. „Nu este o opţiune de genul totul sau nimic“, a declarat el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO