Business Internaţional

Japonia anunţă că radioactivitatea apei din mare este sub limite în apropiere de Fukushima

Japonia anunţă că radioactivitatea apei din mare este...

Autor: Laura Buciu

27.08.2023, 20:41 29

Testele asupra apei de mare din apropierea centralei nucleare Fukushima nu au detectat niciun fel de radioactivitate, a declarat duminică Ministerul Mediului, la câteva zile după ce autorităţile au început să deverseze în mare apa tratată folosită pentru răcirea reactoarelor avariate.

Japonia a început joi să elibereze în Oceanul Pacific apa de la centrala distrusă de la Fukushima, provocând proteste în Japonia şi în ţările vecine, în special în China, care a interzis importurile de produse acvatice din Japonia.

Japonia şi organizaţiile ştiinţifice susţin că apa este sigură după ce a fost filtrată pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive, cu excepţia tritiului, un izotop radioactiv al hidrogenului.

Deoarece tritiul este dificil de separat din apă, apa de la Fukushima este diluată până când nivelul de tritiu scade sub limitele de reglementare.

Testele efectuate de minister pe eşantioane prelevate din 11 puncte din apropierea centralei au arătat concentraţii de tritiu sub limita inferioară de detecţie - 7-8 becquereli de tritiu pe litru, a precizat ministerul, adăugând că „nu ar avea niciun impact negativ asupra sănătăţii umane şi a mediului”, potrivit Reuters.

Monitorizarea va fi efectuată „cu un nivel ridicat de obiectivitate, transparenţă şi fiabilitate” pentru a preveni impactul negativ asupra reputaţiei Japoniei, a declarat ministrul Mediului, Akihiro Nishimura, într-un comunicat.

Ministerul va publica rezultatele testelor în fiecare săptămână, cel puţin în următoarele trei luni, a declarat un oficial.

Agenţia japoneză pentru pescuit a declarat că testele efectuate pe peştii din apropierea uzinei nu au arătat nicio anomalie. Testul său de sâmbătă nu a găsit niveluri detectabile de tritiu.

Operatorul centralei, Tokyo Electric Power Co (Tepco), a declarat vineri că apa de mare din apropierea centralei conţinea mai puţin de 10 becquereli de tritiu pe litru, sub limita autoimpusă de 700 de becquereli şi mult sub limita de 10.000 de becquereli stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru apa potabilă.

Tepco a declarat duminică că nu a detectat nicio schimbare semnificativă. Prefectura Fukushima a publicat, de asemenea, teste din nouă locaţii din apropierea centralei care au arătat tritiu sub limite.

Tepco stochează aproximativ 1,3 milioane de tone de apă contaminată, suficientă pentru a umple 500 de piscine olimpice, în rezervoare de pe amplasament.

Eliberarea primilor 7.800 de metri cubi, echivalentul a aproximativ trei bazine olimpice, va dura aproximativ 17 zile. Se estimează că va fi nevoie de aproximativ 30 de ani pentru a o elibera pe toată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO