Business Internaţional

Jacques Chirac nu mai vrea TVA in restaurante

09.12.2005, 19:38 11

Presedintele francez Jacques Chirac isi va continua lupta pentru reducerea TVA-ului aplicat restaurantelor la summit-ul de saptamana viitoare al Uniunii Europene, scrie Financial Times.

Astfel, tensiunea care plana asupra bugetului comunitar va spori. Chirac, care reprezinta o figura cheie la summit-ul de la Bruxelles, a respins planul initial propus de britanici, care a fost calificat de oficialii francezi ca fiind "cinic si de neacceptat". El va incerca sa blocheze propunerea comisarului Peter Mandelson de a nu acorda subventii suplimentare fermierilor.

Perspectiva ca Chirac sa se lupte pe mai multe fronturi in cadrul viitoarei intalniri a liderilor europeni a dat dureri de cap lui Tony Blair, primul-ministru britanic, care conduce summit-ul. Relatiile dintre cei doi sunt tensionate, iar Marea Britanie se teme ca presedintele francez se va folosi de dreptul sau de veto in momentul votarii bugetului .

Agenda summit-ului s-a aglomerat dupa ce a devenit clar ca Chirac se va lupta pentru a-si apara promisiunile facute la alegerile din 2002, cand s-a angajat sa reduca TVA aplicata restaurantelor franceze de la 19,6% la 5,5%.

Ministrii de finante europeni au transferat problema liderilor UE dupa ce au esuat in tentativa de incheiere a unei intelegeri cu privire la regimul de reducere a TVA.

Peer Steinbruck, ministrul de finante german, se opune in principiu oricarei extinderi a listei cu bunurile si serviciile care sunt eligibile pentru regimul de TVA redus. Totusi, Chirac priveste problema ca pe un test al relatiilor dintre Paris si guvernul de la Berlin condus de Angela Merkel, de la care se asteapta sa ii ofere sustinere la summit-ul care se va desfasura la Bruxelles in perioada 15-16 decembrie.

Presedintia UE, detinuta de Marea Britanie, realizeaza ca problema este sensibila pentru Franta si ca Chirac va fi afectat daca nu reuseste sa ajunga la un acord. Totusi, oficialii cred ca, in cazul in care Germania va fi convinsa sa devina mai flexibila, Franta ar putea obtine victoria reducerii TVA, care l-ar putea face pe Chirac sa devina mai deschis cu privire la bugetul european propus de Marea Britanie.

Noile state membre UE, care se opun planurilor britanice de a reduce bugetul Uniunii de la 871 mld. euro la 847 mld. euro, vor beneficia si ele de reducerea taxelor care le va permite sa aplice taxe reduse la anumite servicii si dupa 2007.

Intre timp, Chirac i-a spus lui Blair ca nu poate accepta bugetul propus de Marea Britanie si ca aceasta ar trebui sa "isi plateasca toata contributia" la costurile pe care le presupune extinderea UE.

In plus, presedintele francez s-a opus si unei revizuiri a cheltuielilor Uniunii in 2008, daca se vor reduce subventiile acordate fermierilor in perioada 2007-2013. Oficialii europeni spun ca nu au nici un dubiu ca Chirac va bloca bugetul UE in cazul in care simte ca Mandelson, un aliat al lui Tony Blair, va promova reducerile subventiilor agricole pe usa din spate la intalnirea de saptamana viitoare din Hong Kong unde se va discuta despre comertul global.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO