Business Internaţional

J.P. Morgan: Reducerea deficitului bugetar este o tinta tangibila pentru Ungaria

02.11.2006, 17:32 12

Ungaria va atinge deficitul bugetar pe care si l-a propus pe 2007, dar inasprirea politicilor fiscale va fi mai greu de realizat, au declarat analistii de la J.P. Morgan intr-o nota recenta, scrie site-ul financiar Portofolio.hu.
Ei au adaugat ca este probabil ca primul ministru Ferenc Gyurcsany "sa supravietuiasca" anul viitor, dar protestele din partea diferitelor grupuri de interese vor continua. Potrivit J.P. Morgan, banca centrala a Ungariei (NBH) era preocupata de evolutia factorilor generatori de inflatie si de presiunea asupra salariilor, iar ratele vor ajunge cel mai probabil la maximul de 8,5%.
Oficialii J.P. Morgan au vizitat Budapesta pe 19 octombrie pentru o intalnire cu guvernul si cu reprezentantii Bancii Nationale a Ungariei, cu un economist independent, un analist politic si o banca locala.
In Ungaria exista o mare incredere ca guvernul va reusi sa atinga tinta de deficit fiscal de 6,8% din PIB (inclusiv costurile de reforma a pensiilor), a declarat analista Nora Szentivanyi de la J.P. Morgan.
Aceasta ar implica o reducere de 3,3 procente a deficitului din 2006.
"Diferit fata de celelalte vizite ale noastre, increderea a fost exprimata nu numai de catre oficialii guvernamentali, dar si de economistii independenti si, cel mai important, de catre Banca Nationala a Ungariei", a declarat analista.
Ultimii doi chiar au spus ca se asteapta ca deficitul fiscal pe 2007 sa fie cu 0,6-0,8% din PIB sub tinta oficiala. "Intr-adevar, in urma unei atentii limitate acordata veridicitatii datelor, guvernul pare ca a subestimat deliberat cresterea veniturilor din TVA pentru urmatorul an si aceasta chestiune ar trebui sa fie mai mult decat suficienta pentru a compensa orice posibila depasire a cheltuielilor, dat fiind faptul ca volumul inaspririi fiscale planuite se bazeaza pe venituri", a declarat Szentivanyi.
Guvernul a avut o tinta de deficit de 10,1% din PIB pentru 2006, iar analista a declarat ca este aproape de estimarile J.P. Morgan.
Abilitatea guvernului de a implementa reforma pe termen mediu si de a sustine astfel noua politica fiscala pe parscursul lui 2007 este mai putin probabila, a spus Szentivanyi, adaugand ca pana si optimistii in privinta previzionarilor pentru 2007 si-au exprimat inrgijorarea in legatura cu abilitatea guvernului de a implementa in totalitate proiectele reformei pe termen mediu, cruciale pentru continuarea inaspririi fiscale in 2008.
"Cel mai mare risc este ca sistemul de administrare publica sa nu aiba capacitatea intelectuala de a elebora reformele si de a implementa proceduri noi intr-o perioada in care aceasta este redusa semnificativ", a notat analista. Ea se asteapta de asemenea ca grupurile de interese care vor fi afectate de masurile reformei (doctorii, asistentele, politia si profesorii) sa incerce sa reziste. Szentivanyi a adaugat ca ar trebui sa fie capabili sa evalueze progresul de dupa aplicarea primului set de masuri la sfarsitul primaverii anului 2007.
Un numar de reforme din sistemul sanatatii, din administratia locala si administratia publica ar trebui aprobate sau respinse pana la sfarsitul anului, in timp ce reformele sistemului de pensii, procedurile de planificare fiscala vor fi rezolvate pana anul viitor. Guvernul spera sa indeplineasca toate reformele pana in primavara lui 2008.
Bugetul final va fi disponibil pentru evaluare pe
1 ianuarie 2007, iar cifrele lunare ar trebui sa reflecte schimbari de prin aprilie-mai 2007.
Au fost introduse masuri pentru prevenirea cheltuielilor excesive: rata dobanzii mai mare sau control strict asupra fondurilor nefolosite din buget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO