Business Internaţional

Italienii, mai stricti cu cheltuielile publice

26.08.2004, 00:00 14



Italia este decisa sa continue procesul de privatizare si va mentine principiile sistemului fiscal din Mariea Britanie, a declarat Domenico Siniscalco, ministrul italian de finante.



El a aparat masurile premierului Silvio Berlusconi, care a impus reduceri de taxe in valoare de 12 miliarde de euro pana in 2006, dar a afirmat ca reducerile trebuie sustinute de economii pe alte componente ale bugetului, relateaza Financial Times. Siniscalco a mai declarat ca termenul acordat sindicatelor pentru rezolvarea situatiei companiei nationale aeriene Alitalia este aproape sa expire. Managementul Alitalia a declarat ca va ramane fara disponibilitati de lichiditati in urmatoarele 20-30 de zile.



Ministrul de finante italian a afirmat ca este posibil sa refuze companiei aeriene un imprumut de 400 de milioane de euro, in cazul in care sindicatele nu vor sustine planul de restructurare. El a mai spus ca guvernul urmeaza sa isi reduca participatia la Alitalia sub 50% in momentul in care privatizarea va fi incheiata. Unii investitori financiari si companii concurente se pare ca si-au manifestat deja intentia de a achizitiona o parte dintre actiuni. "Daca Alitalia va fi restructurata si va incepe zborurile, atunci va insemna ca ceva s-a schimbat cu adevarat in tara", a declarat Siniscalco.



"Am preluat mai mult sau mai putin sistemul de cheltuieli bugetare al lui Gordon Brown", sustine ministrul italian referindu-se la omologul sau britanic. "Este o modificare majora pentru Italia".



Incepand cu 2005, Italia isi va balansa bugetul si va mai contracta imprumuturi numai pentru investitii, respectand astfel "regula de aur" a lui Brown. Dar, avand in fata perspectiva alegerilor din anul 2006, Siniscalco a recunoscut ca marele test pentru guvernul din care face parte va fi mentinerea programului fiscal implementat. El a sustinut planul de reduere a taxelor promovat de prim-ministrul Berlusconi, spunand ca ratele ridicate incurajau evaziunea fiscala si descurajau productia.



Cabinetul italian intentioneaza sa accelereze programul de privatizare prin vanzarea unor proprietati pe care le detine si prin cedarea sau diminuarea cotei sale de participatie in cadrul unor companii. Siniscalco a afirmat ca privatizarea va fi reala, si nu doar o transferare de fatada a capitalului sau catre Casa de Economii si Consemnatiuni.



Ministrul de finante a mai declarat ca Italia este determinata sa sparga "echilibrul de crestere redusa" actual si ca tara sa este mult in fata Frantei si a Germaniei din punctul de vedere al implementarii reformelor structurale. O reforma a pensiilor a fost adoptata de parlamentul italian chiar luna trecuta, iar somajul a inregistrat o scadere, aflandu-se acum la un nivel inferior comparativ cu cel al Germaniei sau al Frantei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO