Business Internaţional

Italienii, de la oameni de rând la preşedintele Ferrari, cumpără obligaţiuni ale statului din patriotism, dar şi pentru profit

Italienii, de la oameni de rând la preşedintele Ferrari, cumpără obligaţiuni ale statului din patriotism, dar şi pentru profit

Autor: Marius Oncu

18.11.2011, 15:39 1714

Cetăţenii italieni, de la oameni de rând la preşedintele Ferrari, Luca di Montezemolo, cumpără obligaţiuni emise de guvernul de la Roma, chiar dacă investitorii străini îşi reduc expunerea din cauza temerilor că s-ar putea să nu-şi primească banii înapoi, potrivit Reuters.

Italia nu este, în mod normal, predispusă la astfel de manifestări extreme de naţionalism. Ţara s-a unificat în 1861 şi are una dintre cele mai ridicate rate de evaziune fiscală din Europa.

Desigur, ajută şi ranadmentele mari oferite de statul italian, scrie Reuters.

"La 5,5% şi 6% profitul este foarte bun. Mulţi italieni cumpără acum obligaţiuni ale guvernului. Şi eu am cumpărat mai multe titluri de trezorerie recent", a declarat un broker italian de la o bancă importantă.

Montezemolo, preşedinte al grupului auto Fiat, şi membru al uneia din vechile familii aristocratice din Italia, continuă să cumpere obligaţiuni ale statului, aşa cum a făcut întotdeauna, a declarat, pentru Reuters, un purtător de cuvânt al acestuia.

Astfel de achiziţii nu vor compensa decât în mică măsură vânzările masive de pe pieţele financiare, afirmă un broker din Milano. Nivelul actual al randamentelor este considerat nesustenabil pentru ca Italia să poată continua administrarea datoriei de circa 1.900 miliarde de euro, echivalentă cu 120% din PIB.

Investitorii străini şi-au redus expunerea pe Italia la circa 45% de la 51% la îneputul anului, au afirmat mai multe surse bancare din Milano, pentru Reuters.

În ultimul raport privind stabilitatea financiară, publicat în noiembrie, banca centrală a Italiei estimează că 42,4% din datoria ţării este deţinută de investitori străini, aproape de nivelul Spaniei, în timp ce pentru Germania nivelul este de 50,1%, iar pentru Franţa de 57,9%.

În noiembrie, omul de afaceri italian Giuliano Melani a plătit o pagină de publicitate în cotidianul Corriere della Sera în care s-a angajat să cumpere obligaţiuni de 20.000 de euro şi a cerut altor italieni să facă la fel. Într-un limbaj "colorat", Melani a afirmat că Italia trebuie să arate că nu este de vânzare şi că nu este o povară pentru zona euro.

Asociaţia pentru construcţii imobiliare ANCE Teramo a anunţat că s-a decis să investească 300.000 de euro în obligaţiuni italiene, iar compania italiană Bioera, specializată în produse naturiste, a anunţat că a cumpărat obligaţiuni de un milion de euro.

Asociaţia Băncilor din Italia a cerut joi organizarea pe 28 noiembrie a "zilei obligaţiunilor" în care băncile să renunţe la comisioane pentru clienţii care cumpără titluri de stat emise pe termen lung.

Mulţi italieni îşi amintesc de investiţiile, foarte profitabile, în obligaţiuni ale părinţilor şi bunicilor în anii '80, când randamentele ajungeau până la 18%.

"Cu siguranţă aş cumpăra obligaţiuni ale Italiei acum dacă aş putea. Când am fost student mi-am investit economiile în titluri de trezorerie. La un randament de 14% a fost cea mai bună afacere din viaţa mea", a declarat un italian aflat la Londra.

Potrivit Băncii Italiei, populaţia deţinea 14,3% din datoria ţării în iunie.

Alţi investitori din Europa ar pautea fi tentaţi de randamentele ridicate dacă Italia continuă în direcţia potrivită, au afirmat manageri de fonduri de investiţii din Londra şi Paris.

"Unii investitori bogaţi iau în calcul plasamente de zeci de milioane de euro în obligaţiuni ale Italiei", a spus un bancher din Paris.

Randamentele obligaţiunilor italiene au urcat puternic în ultimele săptămâni, dar au scăzut odată cu preluarea postului de premier de către fostul comisar european Mario Monti, după demisia lui Silvio Berlusconi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO