Business Internaţional

Italia cheamă giganţii farma Novartis şi Roche la tribunal şi le cere daune de 1,2 mld. euro

Italia cheamă giganţii farma Novartis şi Roche la...

Autor: Marius Oncu

29.05.2014, 13:32 1130

Novartis şi Roche au fost amendate cu peste 90 milioane euro fiecare în martie, ca urmare a deciziei autorităţilor antitrust din Italia că cele două companii s-au înţeles să determine medicii să folosească Lucentis, medicament pentru tratarea unor afecţiuni oftalmologice pe care îl distribuiau împreună, în detrimentul Avastin al Roche, medicament mai vechi şi mai ieftin pe care doctorii îl utilizau pentru aceleaşi afecţiuni.

Autoritatea antitrsut a afirmat că Novartis şi Roche au creat o distincţie artificială între cele două produse începând din 2011 şi au prezentat Avastin ca fiind mai riscant decât Lucentis, cu scopul de a creşte utilizarea acestuia din urmă, potriivt Wall Street Journal.

Ministerul Sănătăţii vrea să obţină despăgubiri pentru daunele create de înţelegerea companiilor în perioada 2012-2014.

Roche şi Novartis au cauzat sistemului public de sănătate "daune considerabile", potrivit instituţiei.

Cele două companii au negat concluzia autorităţii antitrsut privind formarea cartelului şi au informat că vor face apel.

Ministerul Sănătăţii nu a contactat Roche în aceast caz, pe care compania îl consideră nefondat, a declarat un purtător de cuvânt al producătorului elveţian de medicamente.

Novartis a negat, de asemenea, acuzaţiile privind practicarea unor preţuri necompetitive împreună cu Roche în Italia.

Finalizarea acţiunii Ministerului Sănătăţii de a obţine daune ar putea dura mai mulţi ani, având în vedere perioada lungă necesară pentru judecarea proceselor în Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO