Business Internaţional

Irlanda, paradis fiscal pentru Microsoft

09.11.2005, 18:18 113

Asemenea multor altor companii din domeniul tehnologiei si industria farmaceutica, Microsoft si-a deschis o divizie in Irlanda, tara devenita un adevarat paradis fiscal, relateaza The Wall Street Journal Europe.

Sediul Microsoft din Dublin se afla in cladirea unei firme de avocatura si contribuie la realizarea unei economii in impozite de cel putin 423 de milioane de euro.

Divizia Round Island One a fost infiintata in urma cu patru ani si are un numar foarte mic de angajati, dar valoarea cumulata a activelor detinute este de 14 miliarde de euro.

Practic necunoscuta in Irlanda, in urma rapoartelor financiare a devenit una dintre cele mai mari companii din aceasta tara, cu un profit brut in 2004 de 7,61 miliarde de euro, scrie cunoscutul cotidian.

Desi irlandezii nu au auzit de Round Island One, beneficiile obtinute de pe urma acestei divizii sunt semnificative. Impozitul total platit anul trecut de aceasta companie in acest stat cu o populatie de doar 4 milioane a fost de 254 de milioane de euro.

Cetatenii celorlalte tari in care Microsoft si-a deschis divizii nu au avut parte de venituri atat de mari. Round Island One este instrumentul prin care compania de software reuseste sa realizeze importante economii de impozit pentru cea mai mare parte a operatiunilor desfasurate in Europa, ca si pentru o parte importanta a operatiunilor din SUA.

Cele mai mari companii americane ale caror produse se bazeaza indeosebi pe inovatii, precum cele din domeniul tehnologic si din industria farmaceutica, isi deschid din ce in ce mai multe divizii in Irlanda. Obiectivul acestui trend este beneficierea de cote de impozit mici.

Cea mai mare parte a veniturilor realizate de Round Island provin din brevetarea de licente si din drepturile de autor aferente codurilor software dezvoltate in SUA.

O parte importanta a acestor active deosebit de rentabile ajung in final in Irlanda prin aplicarea unor reguli contabile foarte complexe pe care Trezoreria din SUA incearca sa le elimine. Ministerul Finantelor din SUA a anuntat ca va studia cu atentie modul in care companiile inregistreaza in contabilitate astfel de tranzactii.

Microsoft a declarat ca diviziile sale din Europa "raporteaza si platesc impozite semnificative" si ca "respecta intocmai legile fiscale din SUA si din celelalte tari".

Totusi, prin Round Island se realizeaza brevetarea celei mai mari parti din produsele software concepute de Microsoft si vandute in Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Ca urmare, Microsoft plateste impozite de doar 14 milioane de euro catre alte 20 de state a caror populatie depaseste 300 de milioane. claudia.matei@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO