Business Internaţional

Irlanda: 50 mld. euro – nota de plată pentru salvarea unui sistem bancar decretat de guvern "la pământ"

 Irlanda: 50 mld. euro – nota de plată pentru salvarea unui sistem bancar decretat de guvern "la pământ"

Autor: Radu Racu

30.09.2010, 12:24 37

Valoarea fondurilor alocate de guvernul irlandez pentru salvareasectorului bancar local a urcat la 50 de miliarde de euro,respectiv mai bine de un sfert din PIB-ul anului trecut, după ceautorităţile au decis naţionalizarea Allied Irish Banks şirecapitalizarea gigantului ipotecar Anglo Irish Bank. Costuriletotale de "bailout" al celor două instituţii de credit s-ar putearidica la circa 50 miliarde euro într-un "scenariu de stres" laAnglo Irish, potrivit cifrelor prezentate joi de ministerulfinanţelor şi banca centrală de la Dublin.

"Sistemul bancar irlndez este la pământ. De aici încolo nu poatedecât să-şi revină pentru că este reformat şi recapitalizat", adeclarat joi ministrul de finanţe Brian Lenihan, într-un interviupentru televiziunea Bloomberg.

Guvernul a recapitalizat sistemul bancar local cu circa 33miliarde euro din 2009 până acum. Anglo Irish ar putea avea nevoiede capital suplimentar de 6,4 miliarde euro, alte cinci miliardeeuro fiind rezervate băncii în cazul unor pierderi neaşteptate, aanunţat joi guvernul. Irish Nationwide Building Society ar puteaavea nevoie de alte 2,7 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO