Business Internaţional

Investitorii sunt scosi cu tancul de pe bursa din Turcia

01.05.2007, 17:30 16

Lira turceasca s-a depreciat ieri dimineata cu 3,1%, pana la nivelul de 1,377 lire pentru un dolar la bursa din Istanbul. Pe parcursul zilei lira a mai recuperat din pierdere, ajungand la 1,37 lire turcesti pentru un dolar, in scadere cu 2,5%, scrie Bloomberg. Randamentele obligatiunilor guvernamentale denominate cu scadenta in februarie 2009 au crescut cu 0,81%, la 19,14%, potrivit datelor furnizate de ABN Amro. Indicele bursei din Istanbul ISE National 100 s-a depreciat cu aproximativ 8% in prima parte a zilei, dupa care pe parcurs scaderea s-a stabilizat la 6,2%.
Caderea bursei si deprecierea lirei a avut loc dupa ce armata, care a provocat demisia a patru guverne in ultimii 47 de ani, a acuzat guvernul ca foloseste alegerile prezidentiale pentru a creste dominatia religiei. Sute de mii de persoane s-au adunat duminica in Istanbul pentru a protesta impotriva candidaturii ministrului de externe Abdullah Gul, membru al guvernului pro-islamic rasturnat de catre armata in 1997.
"Avem de-a face cu o dilema a democratiei", a declarat Baris Sozen, care gestioneaza echivalentul a 10 miliarde de dolari (7,3 miliarde de euro) in obligatiuni la Akbank din Istanbul. "Se poate vedea clar o reactie negativa din partea investitorilor straini, deoarece nu se asteptau la aceste evenimente", a adaugat el.
"Argumentele cu privire la importanta laicismului in politica de guvernare au devenit principalul subiect in timpul campaniei electorale pentru functia de presedinte, iar fortele armate ale Turciei urmaresc situatia cu o foarte mare atentie", a declarat Statul Major General pe site-ul oficial la sfarsitul saptamanii trecute.
Partidele din opozitie au cerut organizarea alegerilor anticipate dupa interentia armatei. Instabilitatea politica poate afecta negocierile cu privire la aderarea la Uniunea Europeana, care au dus la realizarea unor investitii straine record in economia in valoare de 400 de miliarde de dolari (293,8 miliarde de euro) a Turciei.
Gul, care s-a apropiat la zece voturi de castigarea voturilor a doua treimi dintre alegatori in primul tur de scrutin organizat pe 27 aprilie, a declarat ca nu se va retrage din cursa pentru functia de presedinte dupa declaratiile armatei.
Cel de-al doilea tur de scrutin este programat pe 2 mai. Opozitia a cerut Curtii Constitutionale sa invalideze votul Parlamentului. O decizie in acest sens ar putea provoca alegeri legislative anticipate, scrutinul la termen fiind prevazut pentru data de 4 noiembrie. In caz contrar, la cel
de-al treilea tur de scrutin Gul ar avea nevoie doar de o majoritate simpla in loc de doua treimi, cum este necesar la primele doua tururi. Decizia Curtii Constitutionale va fi anuntata miercuri.
Turcia a atras in 2006 investitii straine record in valoare de 19,8 miliarde de dolari (14,5 miliarde de euro) si alte 11 miliarde de dolari (8,07 miliarde de euro) in primul trimestru al acestui an. Principalul indice bursier al Turciei care a atins o valoare record pe 25 aprilie s-a clasat pe locul 11 in topul indicilor la nivel mondial intr-un clasament al indicilor realizat de Bloomberg.
"Turcia s-a bucurat de un succes foarte mare, pe masura ce investitiile straine au crescut", a declarat Katinka Barysch, economist-sef la Centrul pentru Reforma Economica cu sediul central la Londra. "Chiar daca orice masuri drastice pot cauza ingrijorari, nu prevad o criza economica in viitorul apropiat."
Inflatia in Turcia este in prezent la un nivel de 10,9%, de aproape sase ori decat media Uniunii Europene. Banca Centrala a Turciei si-a propus o tinta a inflatiei de 4% pana la sfarsitul anului, datorita unui imprumut in valoare de 10 miliarde de dolari (7,3 miliarde de euro) de la Fondul Monetar International. Media cresterii economice inregistrata in anii de dupa 2002 a fost de aproximativ 7%, mult mai ridicata decat cea de 1,6% inregistrata de tarile din zona euro.

Instabilitatea politica alunga investitorii
Lira turceasca s-a depreciat cu 3,1% in dimineata zilei de ieri, la nivelul de 1,377 pentru un dolar, la bursa din Istanbul. Pe parcursul zilei deprecierea s-a diminuat, ajungandu-se la nivelul de 2,5% si 1,37 lire turcesti pentru un dolar.
Indicele bursei din Istanbul s-a depreciat cu aproximativ 8% in prima parte a zilei, dupa care pe parcurs scaderea s-a stabilizat la 6,2%.
Turcia a atras in 2006 investitii straine record in valoare de 19,8 miliarde de dolari (14,5 miliarde de euro) si alte 11 miliarde de dolari (8,07 miliarde de euro) in primul trimestru al acestui an.
Inflatia Turciei este in prezent la un nivel de 10,9%, de aproape sase ori decat media Uniunii Europene. Banca Centrala a Turciei si-a propus o tinta a inflatiei de 4% pana la sfarsitul anului.
Media cresterii economice inregistrata in anii dupa 2002 a fost de aproximativ 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO