Business Internaţional

Investitorii se grabesc sa intre in Marea Britanie pentru a beneficia de declinul lirei sterline

Investitorii se grabesc sa intre in Marea Britanie pentru a beneficia de declinul lirei sterline

FOTO: Reuters

19.05.2009, 15:00 24

„Deprecierea lirei sterline face proprietatile britanice mai atractive", a declarat Neil Turner, care se ocupa de noul fond de real estate in valoare de 300 mil. euro al companiei de administrare de active, scrie Bloomberg.

„Piata imobiliara britanica este extrem de atractiva comparativ cu pietele rivale din Europa continentala."
In timp ce Banca Angliei a anuntat ca se asteapta ca redresarea economiei sa fie un proces de durata in Marea Britanie, unde rata somajului se situeaza la cel mai ridicat nivel de la venirea la putere a Partidului Laburist al prim-ministrului Gordon Brown in 1997, investitori de la Millennium Asset Management la Mellon Capital Management sunt siguri ca declinul lirei sterline se apropie de sfarsit.
 
Lira sterlina este subevaluata cu 15%
Strategii Citigroup aratau intr-un raport publicat recent ca lira sterlina „se numara printre cele mai subevaluate monede importante", tranzactionandu-se cu aproape 15 procente sub „valoarea corecta" in raport cu dolarul.
Barclays anticipeaza ca moneda britanica va avansa cu pana la 18% in raport cu dolarul si cu 11% in raport cu euro in anul urmator. Goldman Sachs vede o apreciere de 23% in raport cu dolarul si de 15% in raport cu moneda euro. Banii curg deja in Marea Britanie. Infuziile din partea fondurilor de pensii, asiguratorilor si a altor investitori institutionali in decurs de 60 de zile pana pe 13 mai au fost cu peste 99% mai mari decat in orice alta perioada similara din 1997 incoace, conform State Street Global Markets LLC. „A existat o subevaluare extrema a lirei sterline in raport cu euro in timpul crizei financiare", a declarat David Powell, strateg in cadrul Bank of America-Merrill Lynch. „Riscul de implozie pentru sistemul financiar a trecut in mare parte."
Lira sterlina s-a apreciat cu 3,3% in aprilie in raport cu dolarul, cel mai semnificativ avans de la cresterea de 5,1% consemnata in aceeasi luna a anului 2006. Investitorii devin increzatori in evolutia lirei sterline in conditiile moderarii incetinirii economiei britanice. PIB-ul s-a contractat cu 4,1% in primul trimestru, cea mai pronuntata scadere din 1980.
 
Semne incurajatoare in economie
Preturile locuintelor din Marea Britanie au avansat in luna martie dupa un declin de 16 luni, conform Nationwide Building Society. Sectorul de productie a consemnat cel mai lent ritm de scadere in decurs de peste un an in martie, conform Biroului National de Statistica.
Vanzarile din sectorul de retail au crescut cu 6,3% in aprilie fata de aceeasi luna a anului trecut, conform datelor British Retail Consortium. „Lira sterlina va iesi de pe trendul descendent mai devreme", a declarat Robert Blake, din cadrul State Street. „Lira sterlina este subevaluata."
Lira sterlina a pierdut 36 de procente de la maximul pe 27 de ani, de 2,12 dolari/lira sterlina atins in noiembrie 2007, trei luni dupa ce pierderile din obligatiunile avand legatura cu creditele ipotecare subprime au inceput sa inghete pietele de credit si au aruncat sistemul financiar global in cea mai severa criza de la Marea Recesiune din anii '30.
Companiile britanice au fost printre cele mai serios afectate. BT Group, cea mai mare companie de telecomunicatii a tarii, si-a redus dividendele pe 14 mai pana la 6,5 pence de la 15,8 pence dupa inregistrarea unei pierderi de 977 de milioane de lire sterline pe trimestrul patru, anuntand de asemenea eliminarea a inca 15.000 de locuri de munca in acest an.
 
Dependenta de sectorul financiar
Procesul de redresare ar putea fi intarziat de dependenta Marii Britanii de industria financiara. Bancile si asiguratorii, care reprezinta aproximativ 10% din economie, vor elimina aproximativ 29.000 de locuri de munca in Londra in acest an, conform Centre for Economics & Business.
Deficitul bugetar va creste la 12,4% din PIB in acest an, conform estimarilor guvernamentale, iar bancile britanice aveau credite in valuta restante in valoare de 8.000 de miliarde de dolari din martie 2008, conform Citigroup. Cifra a inregistrat o crestere de patru ori din 2000. „Lira sterlina va resimti din nou presiuni, iar valorile actuale ale cursului euro/lira sterlina reprezinta o oportunitate de achizitie", a declarat Hans-Guenter Redeker din cadrul BNP Paribas SA. Lira sterlina se va deprecia pana la 96 de pence in raport cu euro, de la 0,66 pence in prezent, conform lui Redeker.
Schroders a ales Marea Britanie pentru fondul sau din domeniul imobiliar dupa ce lira sterlina a facut proprietatile comerciale britanice mai ieftine relativ la restul Europei, a declarat Turner.
Randamentele din Marea Britanie „s-au ajustat in sus cu 250, pana la 300 de puncte de baza (2-3%) in multe parti ale pietei", a declarat el. „Desi au existat ajustari si in Europa, acestea nu au avut o asemenea amploare."
Pretul mediu al spatiilor de birouri din Londra a scazut pana la 8.020 de euro pe metrul patrat in trimestrul trecut, de la peste 22.500 de euro la mijlocul anului 2007, conform CB Richard Ellis. Spre deosebire, ratele din Paris au scazut la 12.480 de euro de la aproximativ 24.000 de euro.
Diferenta ar fi mai mica de 2.000 de euro pe metrul patrat daca nu ar exista deprecierea lirei sterline, conform CB Richard Ellis. Preturile din Londra s-ar situa la 10.930 de euro pe metrul patrat daca lira sterlina ar fi ramas la nivelul din ianuarie 2007, de 67,57 pence/dolar.
„Deprecierea lirei sterline a facut active de tot felul din Marea Britanie mai atractive pentru straini", declara guvernatorul Bancii Angliei pe 13 mai.
Economia britanica se va contracta probabil cu 0,4% in 2010, in timp ce economia Germaniei, cea mai mare a Europei, va scadea cu 1%, anunta Fondul Monetar International pe 22 aprilie.
Banca americana Goldman Sachs recomanda clientilor sai sa achizitioneze lire sterline, tintind un nivel de 1,65 dolari/lira sterlina. Barclays a anuntat ca moneda va creste pana la 1,73 dolari in raport cu dolarul si 82 de pence in raport cu euro pana la sfarsitul anului. Credit Suisse si-a majorat estimarea pe trei luni pe 12 mai la 84 de pence in raport cu euro de la 93 de pence.
Fondurile de hedging si alti mari speculatori si-au redus pariurile pe o scadere a lirei pana la cel mai scazut nivel din august 2008, conform Commodity Futures Trading Commission. Diferenta dintre numarul pariurilor pe declin si al celor pe crestere s-a redus la 22.437 pe 5 mai, de la 49.359 in septembrie.
„Lira sterlina este ieftina", declara Jonathan Xiong din cadrul Mellon Capital. „Zona euro este in urma in ceea ce priveste redresarea."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO