Business Internaţional

Investitiile americane in sectorul energetic bulgar sunt blocate

26.04.2001, 00:00 12



Doua parteneriate in sectorul energetic dintre guvernul Bulgariei si doua companii americane, AES Corp sI Entergy, trebuie revizuite pentru a proteja interesul statului, a declarat vice-prim-ministrul bulgar, Petar Zhotev.

Zhotev a precizat ca unele prevederi ale contractelor de modernizare si operare a unor centrale electro-termice incheiate cu cele doua firme trebuie refacute. Cele doua fabrici sunt situate in cel mai mare complex minier din Bulgaria, Maritsa East, care asigura 30% din energia consumata in aceasta tara.

"Contractele referitoare la Maritsa East One si Maritsa East Three nu trebuie semnate asa cum se prezinta acum", a declarat Zhotev, care se mentine ferm pe aceasta pozitie.

Vicepremierul bulgar, care este unul dintre membrii echipei de negociatori in acest proiect, a mai spus ca cei mai multi colegi din cadrul grupului sunt de aceeasi parere.

Oficialul bulgar a afirmat ca garantiile guvernamentale solicitate de investitori si de Agentia de Stat a Energiei sunt inacceptabile.

"In contracte, exista unele clauze care implica sprijinul financiar al statului, care necesita aprobarea Parlamentului. Eu insa cred ca Bulgaria nu ar trebui sa ofere garantii nici pentru aceste doua contracte, nici pentru celelalte proiecte, implementate cu ajutorul investitiilor private", a adaugat Zhotev.

Unul dintre proiectele energetice vizeaza un joint-venture intre Compania Nationala de Electricitate a Bulgariei (NEC) si AES Corp, privind constructia unei termocentrale pe baza de carbune de 670 MW. Aceasta va inlocui vechea constructie din Maritsa East One si va costa 850 de milioane de dolari.

Celalalt proiect, in valoare de 450 de milioane de dolari, se refera la modernizarea si operarea centralei din Maritsa East Three (de 840 MW), de catre o companie formata de NEC si Entergy.

Vicepremierul a spus ca grupul de lucru a pregatit deja scrisori de intentie care exclud garantiile guvernamentale si care vor fi supuse aprobarii cabinetului saptamana viitoare, dupa intoarcerea prim-ministrului Ivan Kostov din vizita efectuata in SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO