Business Internaţional

Intarirea monedei aduce muncitorii cehi inapoi din strainatate

22.04.2008, 20:35 15

Cehii se intorc in tara, considerand ca nu mai este avantajos din punct de vedere financiar sa lucreze in strainatate in conditiile aprecierii puternice a coroanei cehe si stagnarii salariilor din tarile occidentale, scrie Budapest Business Journal.
Interesul muncitorilor cehi legat de Marea Britanie, principala lor destinatie pana de curand, aproape s-a injumatatit in ultimele luni. Unul din motive este reprezentat de deprecierea lirei sterline in raport cu majoritatea monedelor din lume, inclusiv coroana ceha.
In acelasi timp, cehii care vor sa munceasca in strainatate prefera acum alte tari membre ale Uniunii Europene datorita atitudinii mai bune pe care o au locuitorii acestora fata de ei. Cehii prefera acum Belgia si tarile scandinave, de exemplu, arata Evzen Tomasek, director in cadrul agentiei de intermediere de forta de munca ASJ. Acesta arata ca un numar de cehi au avut experiente negative atunci cand au lucrat in Marea Britanie din cauza atitudinii arogante a englezilor fata de oamenii "din Est". Totusi, Marea Britanie, impreuna cu Germania si Austria sunt tarile in care lucreaza cel mai mare numar de cehi.
De asemenea, cehii sunt mai atenti atunci cand decid in ce tara sa munceasca pentru ca au in prezent mai multa experienta decat aveau cu cativa ani in urma. Pe de alta parte, nivelul de trai s-a imbunatatit in Cehia.
Ivo Bastyr, din cadrul Institutului de Cercetare in Domeniul Muncii si Afacerilor Sociale, spune ca nu este avantajos pentru angajatii din IT sa caute de lucru peste hotare. Motivul este ca un numar de firme internationale desfasoara operatiuni in Cehia. Pe de alta parte, unii oameni nu cauta in primul rand un castig material. "Principalul castig sunt experientele si contactele", spune Libor Suchy, care lucreaza in Londra ca programator.
Pe de alta parte, Cehia a devenit o destinatie-tinta a muncitorilor ilegali, scrie Czech Business Weekly. In prezent, intre 100.000 si 250.000 de straini muncesc ilegal in Cehia, adesea in conditii foarte grele. Legalizarea acestora nu va avea totusi loc in curand, sustin aparatorii drepturilor muncitorilor.
Numarul muncitorilor straini ilegali este egal cu cel al muncitorilor legali, conform People in Need, una dintre organizatiile nonguvernamentale care monitorizeaza situatia imigrantilor. Conform acesteia, ucrainenii si vietnamezii reprezinta cele mai numeroase comunitati de straini care locuiesc ilegal in Cehia.
Majoritatea acestora nu vin aici ca sa comita ilegalitati, ci pentru a castiga bani pentru familiile lor, sustin aparatorii drepturilor muncitorilor. "Poate ca acesti oameni decid sa ramana aici nu pentru ca Cehia ar avea un sistem avantajos, ci pentru ca gasesc cu usurinta oportunitati de a lucra ilegal. Economia in crestere rapida are nevoie de toti", spune Adela Pospichalova din cadrul People in Need.
Anumite membre ale UE iau in calcul amnistierea imigrantilor ilegali, insa organizatiile nonguvernamentale din Cehia sustin ca nu exista suficienta vointa in Cehia pentru a se face acest pas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO